Начало Новини Актуално В Обручище днес няма да протестират, ще преговарят

В Обручище днес няма да протестират, ще преговарят

Актуално

Предварително насроченият за 14 юни т.г. протест на жителите на с.Обручище заради дългогодишните наводнения на селото няма да се състои. Днес от 13 часа в Община Гълъбово е насрочена среща с представители на "Мини Марица-изток", AES, Енел, Областното пътно управление и общината за решаване на проблема.

За това се договориха участниците в проведената три дни преди това среща в Областна администрация - Стара Загора, с участието на двамата зам.-областни управители Галина Стоянова и Димитър Драчев като домакини, ръководството на "Мини Марица-изток", директора на Областно пътно управление Петър Николов, временно изпълняващия длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков, директора на ОУ "Гражданска защита" Веселин Кузманов и др.
Тя се е провела по инициатива на директора на ОД МВР - Стара Загора, комисар Алекси Алексиев по повод обявените намерения на жителите на селото да затворят пътен участък от републиканската пътна мрежа. Дори обявеното намерение да бъде затворен участък от републиканската пътна мрежа вече е нарушение на закона, обяснил Алексиев на председателя на Стачния комитет Георги Чернев.
Зам.-областните управители, които са си поставили за цел да посредничат за изясняване на причините за протеста, припомниха, че на 15 март т.г. областният управител Йордан Николов предостави безвъзмездно на община Гълъбово проект за почистване на коритото на р. Соколица на стойност 100 хил. лв., финансиран от американската компания AES.
Изп.директор на мините Тодор Тодоров е разяснил, че въгледобивното дружество е готово да финансира проекти за решаване на проблема, но конкретни искания към тях не са постъпвали. Той посъветва стачниците да отправят своите искания към община Гълъбово, която да представи за финансиране конкретни проекти за решаването им.
От участниците в срещата е било изразено единодушно мнението, че община Гълъбово не бива да абдикира от задълженията си, а да посредничи активно между жителите на селото и енергийните компании в региона за решаването на проблема, който е комплексен.
Заради служебна ангажираност кметът на село Обручище Илия Марков не е участвал в срещата от 11 март. Вчера пред медията ни той заяви, че днес очаква да бъдат подписани конкретни споразумения за ангажиментите, които ще поемат отделните енергийни дружества. Марков изрази оптимизъм, че проблемът може да бъде решен без протести. Повод за това му давал предварителният разговор с представители на Енел, които били готови веднага да започнат почистването на р.Соколица. Той се надява, че и "Мини Марица-изток" ще изградят отводнителен канал в северната част на селото. Пред медията ни кметът на Обручище изрази мнение, че за целта не бил необходим проект от община Гълъбово, тъй като такъв канал е бил изграден преди години и сега трябвало само да бъде възстановен, според възможностите на района. "Стачната готовност в селото обаче остава и ако днес не подпишем споразумения с конкретни ангажименти, в сряда или четвъртък ще блокираме пътя", категоричен е Илия Марков.

Още новини