Начало Новини Актуално В област Стара Загора ще има спирки по желание за междуградските автобуси

В област Стара Загора ще има спирки по желание за междуградските автобуси

Актуално
Междуградски автобуси

Областната комисия по транспорт под председателството на областния управител Йордан Николов реши да бъдат направени промени в транспортната схема на област Стара Загора. По предложение на община Раднево комисията предложи часът на тръгване на автобусите от автогара Стара Загора  в посока Раднево в новото маршрутно разписание да бъде променен на 20,55 часа, с оглед осъществяването на връзка на пътуващите с пристигащия  в 20,41 часа влак Диана Експрес с автобуса за Раднево.

Представителят на общината Бойко Иванов мотивира искането с нуждата от пътуване в по-късен час на работещите до по-късно, както и необходимостта от откриване на нова линия Раднево – Стара Загора с начални часове на тръгване в 19,00 часа от автогара Раднево и съответно в 20,55 часа от автогара Стара Загора. Превозите ще се извършват от малки автобуси,  тъй като очакваният пътникопоток е 9 души. Това ще бъде последния автобус от гр. Раднево до гр. Стара Загора.

По повод зачестилите жалби от граждани, че междуградските автобуси спират само на автогара Стара Загора Йордан Николов предложи за обсъждане възможността за добавяне на спирки по желание в маршрутни разписания от областната транспортна схема на област Стара Загора. Той подчерта, че от селата пътуват основно възрастни хора и придвижването им от автогара Стара Загора до домовете е затруднено.

Представителят на община Стара Загора Диана Димова отчете, че е обсъждан вариант в Областната транспортна схема да се вмъкнат по няколко спирки по  желание, които да не пречат на движението и да не създават предпоставки за произшествия. В зависимост от посоката на влизане в града, с ресорния заместник-кмет Белчо Белчев са съгласувани следните спирки по желание:

  • От юг – спирка в кв. Кольо Ганчев, АПК, и Алана (под въпрос е дали на ул. Гурко или ул Христо Ботев);
  • От север – Билкова аптека, кино Димитър Благоев и на Ремиза (в обратна посока – на Втора аптека);
  • От изток – спортна зала Чайка и Втора аптека;
  • От запад – Техномаркет, кв. „Три Чучура, БКП и бул. „Славянски № 1.

Началникът на Областния отдел КД-ДАИ Живко Желев изрази опасение, че съществува опасност от претоварване на моста в частта на бул. Патриарх Евтимий.

Областният управител Йордан Николов уточни, че знае за проблема и, че пречка пред разширяването му е частен терен. С оглед започването на строежа на второто платно към магистрала Тракия наесен, е добре и моста да се разшири, изтъкна Николов.

Комисията прие в срок до три дни да се изготвят и внесат за съгласуване от заинтересованите общини проектите за промяна на маршрутни разписания от областната транспортна схема, които се отнасят до добавянето на изброените по-горе спирки по желание.

Още новини