Начало Новини Актуално В Ново село искат парк и асфалтирани улици

В Ново село искат парк и асфалтирани улици

Актуално
ново село Стара Загора

Спокойствие, зеленина, деца на велосипеди, старци с бастуни и.... от време на време гърмежи, които идват от военния полигон „Змейово“. Такава атмосфера ще усетите, когато влезете в старозагорското Ново село. 70 са постоянните жители, а над 300 са тези, които по документи не са постоянни, но са от редовните местни, идващи във вилите си.

„Да пазим природата, тъй като много я замърсяваме, трябва малко повече да поддържаме чистота в селото, да не занемаряваме около къщите. Това препоръчвам. Искаме тук да има повече развлечения, да се направи парк, където  да се събираме“, разсъждава Донка Динева.
Тя е първата, която срещаме на улицата до кметството в Ново село. Жената е придружавана от чаровно момиченце – внуче, на колело.
Малко след срещата ни с двете дами с усмивка ни посреща и кметският наместник, 38-годишният Стоян Стоянов. Той е семеен, има 6-годишен син.
„Случайно“, така накратко отговаря на въпроса как е поел кметските дела на Ново село.
„Не принадлежа към политическа партия. От начало имах проблеми с това обстоятелство. Много бяха кандидатите за този пост и когато го заех, вместо да ми помагат, всеки гледа обратното, да бърка работата“, спомня си Стоянов.
Иначе той си има собствена формула затова как трябва да работи човек, заел се да управлява село. А именно: кметът трябва да е прям, каквото има да го казва, да го казва право очите, да е всеотдаен за селото, да не си пести труда си.

Ток, вода, дърва – достатъчно добра комбинация

Ток, вода и дърва като има, всичко е наред. Около тази констатация се обединяват повечето от жителите на Ново село.
Тук са доволни, че сега няма толкова много жертви на обичайните токови удари, каквито е имало миналата година, когато са изгорели не един или два уреда.
„Като всяко село и има, и няма проблеми. Най-често се коментира инфраструктурата. Имам предвид канализация и улици. Всеки иска асфалтирани улици, но няма как да стане“, признава кметският наместник.

Припомня, че с големи трудности са намерили средства да постегнат единствената обществена сграда в Ново село, която е и кметство, и читалище, и библиотека. Подготвя се и медицински кабинет. Общината е отпуснала половината сума, другата е събрана от местните. Фирмата обаче, която е дошла да прави ремонта, направо се е провалила, недоволстват хората. Успокояват се, че поне покривът на сградата вече не тече. Иначе в селото, както и навсякъде, животът се мени.

Повече къщи, по-малко хора

„През годините вилите растат, селото обезлюдява“, преценява Стоянов, който познава Ново село още от дете, тъй като е израснал тук.
По-малко са жителите, които отглеждат животни. Сега дали има и 50 добитъка. Крави няма. На изчезване са кокошките, а скоро жителите забелязали, че в цялото село само един човек отглеждал прасенце.
И докато животните намаляват, то поне не спират ентусиастите за чисто село.
Макар че тази година не са правили пролетно почистване, все пак местните се стараят колкото може да поддържат чистота.
Гледат да не забравят и празниците. Бабинден, Трифон Зарезан, Първа пролет - това са едни от най-хубавите моменти в празничния календар в Ново село, когато жителите се събират да се веселят заедно.
Освен че почита наред с местните празниците, Стоянов си има своя програма как да прекарва свободното време - обича да се отдаде на хобитата си.
Слабост му е мотоциклетизмът. Бил е няколко пъти шампион на България. Има  състезателен автомобил и джип. Язди коне, ходи и на лов. Съвсем скоро в състезание в Бухово по ендуро е заел трето място.

С деца.... на село!

„Виждаше се мъглата, гърлото на човека драскаше“, спомня си за времето, когато проблемът с обгазяванията беше особено изострен, Пенка Загорова, секретар на читалищното настоятелство в селото.
Тя се старае да поддържа културния имидж на Ново село.

„Ето днес се събрахме 15 жени и деца, ходихме да събираме билки, да почетем Еньовден, направихме една страхотна разходка“, разказва жената.
Тя споделя желанието си да се погрижи за приятната ваканция на децата, които ще бъдат тук през юли и август.
Миналата година е организирала за тях различни прояви.
„Събирахме се, разказвах им историята на селото, показвах им игрите на техните дядовци, предмети от селския бит, момчетата си слагаха пояси, момичетата - забрадки, беше им интересно“, спомня си за миналогодишната ваканция Загорова.
Тя е подготвила план и как да протече ваканцията за желаещите да бъдат ангажирани с подобри прояви през юли и август.
„Ще изкарам на едно табло обява, всяка събота в 18:30 часа ще ги събирам и ще правим по нещичко“, обещава дамата.
Другото голямо събитие ще е на 22 септември, когато е празникът на селото. Тогава ще се леят питиета и ще се хапва вкусен курбан, по стара новоселска традиция.

Информация: вестник Новината

Още новини