Начало Новини Актуално В Нощта на музеите чирпанлии видяха за пръв път лични вещи на големия български поет Яворов

В Нощта на музеите чирпанлии видяха за пръв път лични вещи на големия български поет Яворов

Актуално
Яворов

В Нощта на музеите и галериите в Чирпан в къща–музей Пейо Яворов бяха показани за пръв път малко известни лични вещи на големия поет Яворов: посмъртната му маска, семейния им печат, портрет на Яворов, рисуван от неговата правнучка Василия и дарен преди пет години на музея, пушката на Яворов, с която той участва като четник в Македония, уникално библиографско издание на Панихида за Яворов с автор Гео Милев от второто й издание под № 185.

Валя Сотирова, уредник в къща-музей Гео Милев в Стара Загора, представи възрожденеца Мильо Касабов - бащата на Гео Милев, роден в Чирпан. Тя акцентува на отношенията между бащата и сина – Мильо и Гео Касабови, и подкрепата, която Гео Милев получава от баща си в мисията му за издигане на българската култура до европейската. Сотирова сподели още за голямото преклонение на Гео Милев пред  таланта на Яворов, определяйки го като втора еманация на българския дух след Христо Ботев, но със собствен връх, невписващ се в никаква рамка и  манифестиращ колективната, а не индивидуалната дуща. Гео Милев нарежда Яворов редом до световните поети Бодлер, Байрон, Верлен, Верхайн, превежда негови творби на френски език. Представен бе документален филм на режисьорката Уляна Матева, посветен на Гео Милев. Присъстващите видяха и документален филм на режисьорката Елена Димитрова за поета Димчо Дебелянов. Дойчо Иванов, главен уредник на къща-музей Димчо Дебелянов в Копривщица, акцентува на допирните точки, които са имали Яворов и Дебелянов в житейския и творческия им път, за приятелските отношения, утвърдили се между тях в най-мрачния период от живота на Яворов след неговото ослепяване, както и за високата оценка, която Яворов дава за неговото творчество с думите: ”Този поет ще надмине всички ни!...”.  
Прочетен бе спомен на Димчо Дебелянов, свързан със смъртта на Яворов. Всички  участници в срещата получиха джобен формат албум за Яворов.

Информация: вестник Новината

Още новини