Начало Новини Актуално В най-лошо състояние са посевите в Стара Загора и Бургас

В най-лошо състояние са посевите в Стара Загора и Бургас

Актуално
Рапица

Заради лошото време през миналата есен, което не позволи на фермерите да извършат редица дейности по сеитбата в оптималните срокове, произведеното зърно ще бъде с около 20 на сто по-малко. Това прогнозираха вчера от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Към момента в най-лошо състояние са посевите в Стара Загора и Бургас, а в най-добро - в района на Плевен и Северозападна България, сочат още данните, съобщи capital.bg.

По данни на зърнопроизводителите към момента най-тревожно е състоянието на рапицата, като прогнозите са тя да бъде двойно по-малко от миналата година. Очаква се фермерите да ожънат 1 млн. дка рапица при над 2 млн. дка за миналата година. Според оценките производството на пшеница ще бъде между 3 и 3.5 млн. тона при над 4 млн. тона за 2011 г. Спад ще има и при ечемика, който ще бъде в рамките на 600 - 700 хил. тона, което е намаление с над 200 хил. тона на годишна база, съобщиха още от организацията.

Общите оценки са за спад с около на 20 на сто спрямо миналата година, като най-тежко е положението в Стара Загора и Бургас. През миналата година средно от дка бяха прибрани 410 - 420 кг пшеница, а очакванията за тази година са добивите да се движат между 300 и 350 кг от дка, коментира и зам.-председателят на организацията Георги Милев.

На фона на очакванията за по-ниски добиви фермерите коментират също, че има ръст в разходите за производство. Средно на декар разходите през тази година са 140 - 150 лв., обясни Васил Петров от организацията. Година по-рано те са били 120 - 130 лв. Увеличението идва от по-високите цени на горивата, торовете и рентите, сочат още данните на фермерите.

През миналата седмица Националният статистически институт публикува данни, според които почти всички разходи за земеделска дейност се повишават през първото тримесечие на годината. Най-висок е скокът в цените на минералните торове, които са поскъпнали с 26.2% на годишна база, както и на горивата, при които е регистрирано увеличение от 9 на сто, сочат данните на статистиката.

На фона на влошаващата се ситуация в сектора зърнопроизводителите припомниха, че все още има нерешени проблеми на държавно ниво. Единият от тях е свързан с обещаното намаление на акциза за горивата, използвани за селскостопанска техника. Няма законодателна инициатива, която да уреди начина, по който фермерите да ползват одобрената от ЕК държавна помощ, коментира председателят на асоциацията Ангел Вокадинов. По думите му по-ниската ставка съществува във всички останали държави от ЕС, но през последните три години не е действала в България.

Зърнопроизводителите обявиха още, че подготвяното обратно начисляване на ДДС в сектора ще намали оборотните средства за бизнеса. Идеята, лансирана от финансовото министерство, цели да пресече ДДС измамите в сектора. Така заради ограничен брой фирми, които правят измами, ще пострадат всички земеделски производители, коментираха още от асоциацията.

Още новини