Начало Новини Актуално В началото на май ще бъде въведен Златен стандарт за изрядните фирми

В началото на май ще бъде въведен Златен стандарт за изрядните фирми

Актуално

май Златен стандарт изрядни фирмиВ началото на май ще бъде въведен Златен стандарт за фирмите, които отговарят на определените стандарти. Той предвижда заради тяхната данъчна изрядност ДДС да бъде връщано в рамките на 10 дни. В сравнение с месец февруари  миналата година има ръст на приходите с 4,4 %, а растежът на приходите от ДДС е 23 %.

Единствено има спад при събираемостта на акциза на горивото, което министър Христов обясни с несигурната икономическа обстановка в страна и протестите през февруари. Няма риск за неизпълнение на приходите и на бюджета към този момент, обяви министърът на финансите Калин Христов в предаването Здравей, България по Нова ТВ, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Министър Христов коментира актуалната тема за задълженията на държавата към бизнеса - от всичките 108 млн. лева дълг, 85 млн. лв. са системни случаи на натрупване на задължения от две министерствата. Всяко министерство има собствен бюджет и трябва да се разплати към фирмите. Моето задължение като финансов министър е да осигуря бюджет на министерствата, уточни Христов.

Във връзка с предприетите спешни мерки за социално подпомагане, служебното правителство никога не е анонсирало, че ще има еднократна помощ за всички майки, а само за жените от най-уязвимите групи с нисък доход. Съкратена е издръжката на министерствата, за да могат тези средства да бъдат осигурени. Сигурен съм, че това по никакъв начин няма да създаде риск за общото изпълнение на бюджета и няма риск за инвестиционните намерения на правителството, допълни Христов. Втори пакет мерки за подпомагане на най-уязвимите може да бъде одобрен само от следващото правителство, каза още министърът на финансите в служебния кабинет.

Министър Христов заяви, че постигнатото от 1997 г. насам се дължи на стабилността на лева и валутния борд, на устойчивата банкова система и фискалната политика. Според него никой политик не би поставил под съмнение тази принципи, защото без макроикономическа стабилност хората не биха имали икономическо спокойствие да потребяват, а бизнесът да инвестира. По повод дискусиите дали да се запази плоският данък, Христов каза, че в икономика, която е относително неразвита, единственият начин хората да участват на пазара на труда е да имат ниски подоходни данъци, а бизнесът инвестира при нисък корпоративен данък.

Още новини