Начало Новини Актуално В МБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович гневни за здравната карта

В МБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович гневни за здравната карта

Актуално
Киркович

Колективът на най-голямата старозагорска болница МБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович не приема предложението за областна здравна карта. Това съобщи д-р Мариана Илиева, която замества изп.-директор д-р Николай Колев, след Медицински съвет на здравното заведение.

"Разгледахме проекта, но категорично не сме съгласни с него в частта му, която се отнася за нашата болница. Считаме, че той е направен тенденциозно и ни разглежда като донори за други болници", заяви д-р Илиева. Днес от болницата ще изпратят становището и възраженията си писмено до здравния министър Анна-Мария Борисова.
Лекарите са категорични, че проектът, предвиждащ орязване на легла и осакатяване на цели отделения, е наказателна акция заради твърдата позиция срещу обединението с Университетска МБАЛ.
„Здравната карта се прави на тъмно. Ако бъде приета в този вид, пациенти с по-тежки заболявания ще трябва да се лекуват другаде“, заявиха лекари от МБАЛ. Според запознати, леглата в здравното заведение ще бъдат орязани под 300, като в неврохирургия ще останат 5, ортопедия - 10, детска и съдова хирургия ще бъдат закрити. Въобще високотехнологичните дейности, които носят пари и авторитет на лечебното заведение, ще бъдат ликвидирани, а специалстите ще потърсят реализация на друго място.
Според прессъобщение на пресцентъра на Областната администрация от 20 септември
„Областната комисия за съставяне на областна здравна карта прие и подписа протокол за приемането на проекта, който ще бъде изпратен в Министерството на здравеопазването“.

Информация: вестник Новината

Още новини