Начало Новини Актуално В МБАЛ МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович - Стара Загора: Нови началници - наесен

В МБАЛ МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович - Стара Загора: Нови началници - наесен

Актуално
МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович

Нови началници на отделения в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович ще има след три – четири месеца, каза председателят на Съвета на директорите Зоя Вълева след съвместно заседание с медицинския съвет на болницата на 3 юни. Първото решение на новия Съвет на директорите от 19 май бе да отмени конкурса, назначен от предшествениците им. То бе взето с гласовете на Зоя Вълева и д-р Петър Атанасов, а изпълнителният директор д-р Николай Колев се въздържа.

Между първото и второто си заседание членовете на Съвета на директорите замълчаха за мотивите и те останаха неясни. Договорите на настоящите началници изтекоха в края на април. С анекси те ще останат на постовете си до провеждането на нов конкурс, обясни Зоя Вълева.
"Цялата процедура по назначаването на конкурси за началници на 23 от 26-те отделения в МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ започва отначало", категорична е Зоя Вълева, председател на Съвета на директорите, която встъпи в длъжност на 15 април.

“Не искам да се чуват обвинения, че конкурсите не са ясни и са направени по начин, който не е добър“, коментира тя. На второ място сред мотивите за отмяната на процедурата Зоя Вълева посочи и допуснати грешки в упоменаването на изискванията за длъжностите. Според нея, това, че конкурсът е обявен преди избора на настоящото управление на болницата, е достатъчен мотив той да бъде отменен. Зоя Вълева няма информация за постъпилите от лекарите в МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ жалби срещу решението на съвета, няма и съмнения дали то е юридически обосновано или не. Според нея, с изготвянето на новия конкурс ще се спрат броженията сред служителите. Председателят на Съвета на директорите няма и ясна представа как точно ще бъде обявен новият конкурс – дали с това ще се нагърбят юристите от Регионалната здравна инспекция, каквато идея се прокрадна след заседанието на съвета от 19 май.
„По настояване на изпълнителния директор д-р Николай Колев този въпрос ще бъде обсъден първо в Министерството на здравеопазването и тогава ще решим“, каза Зоя Вълева. Още преди седмица обаче д-р Николай Колев изрази учудването си, че държавната структура, каквато е РЗИ, ще определя правилата на акционерното дружество, каквото е болницата.

"Няма да има промяна в регламента на конкурса", декларира Зоя Вълева и обеща да не допусне отлагането със до четири месеца на избора на нови началници на отделенията да попречи на предстоящата акредитация на лечебното заведение. По-важната задача, която си поставя председателят на Съвета на директорите, е да подобри финансовото състояние на областната болница, което, според нея, не е стабилно. Към 31 май МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ има осем милиона лева задължения, от тях върху 1.2 млн. лв. текат лихви, защото са към доставчици. Зоя Вълева не уточни какъв процент от тези осем милиона са натрупани заради дължими на болницата суми от Здравната каса. Тя не прецизира и дали се дължат на намалените бюджети, с които оперираха болниците миналата година. Зоя Вълева е началник на финансовия отдел на Министерството на здравеопазването, но отказа да сравни задълженията на областната болница в Стара Загора с тези на други лечебни заведения в страната. Според нея, решението за финансова стабилност се крие в болничния софтуер, който трябва да бъде подобрен, за да се направи по-точен анализ на разходите за всеки пациент – от приемането до изписването му.

Изводите: председателят на Съвета на директорите Зоя Вълева декларира, че процедурата по обявяването на нов конкурс е в ход, без да е на ясно кой точно ще го обяви. Декларира също, че тази нова процедура ще спре броженията в болницата, но предизвика вълна от нови такива. На въпрос дали Съветът на директорите ще управлява с решения „две към едно“, каквото бе това за конкурса, Зоя Вълева отговори, че между тримата началници няма различни виждания за начина, по който трябва да се ръководи болницата. Колкото до служителите: сред тях винаги ще има течения и настройки един срещу друг, както е обичайно в такова голямо лечебно заведение. Това е преодолимо с повече работа, е управленската философия на Зоя Вълева.

Информация: вестник Новината

Още новини