Начало Новини Актуално В МБАЛ Киркович - повече от 10 дни без заплати

В МБАЛ Киркович - повече от 10 дни без заплати

Актуално

Медиците от най-голямата болница в Старозагорска област МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович повече от 10 дни чакат заплатите си за м.януари. Става въпрос за 1080 лекари, сестри и медицински персонал. От Районната здравноосигурителна каса съобщиха, че още на 6 март т.г. парите са били преведени от НЗОК и веднага са насочени към здравните заведения, с които имат договори.

От Касата обаче не уточниха какъв е размерът на преведените суми. И друг път са се случвали забавяния на заплатите, но само с ден-два. Това трябваше да стане на 25 февруари, каза за Старозагорски новини председателят на синдикалната организация на КНСБ в болницата д-р Атанас Бадов.

Закъснението сега е заради скандала в НЗОК и оставката на Нели Нешева. В резултат на това бе забавено подписването на рамковите договори, което засегна всички договорни партньори, заяви на 6 март изпълнителният директор д-р Петър Атанасов. Прогнозният бюджет на болницата е малко над 1 200 000 лева. Искахме по-голяма сума, но едва ли след преразглеждането на всички бюджети нашият ще бъде променен, допълни настоящият шеф на болницата. Но пък за сметка на това изрази надежда, че обещаните от здравния министър 300 хиляди лева за капиталови разходи ще пристигнат до месец. Те обаче нямат нищо общо с парите, получавани от Касата, т.нар. делегирани бюджети, в които е включен и фонд Работна заплата, пише вестник Старозагорски новини.

Вчера д-р Атанасов заяви, че парите, които трябва да получи болницата, пътуват от НЗОК по банков път (б.р. - от 6 март следобед). Дали са пристигнали и какъв е размерът им, до редакционното приключване на броя ни така и не стана ясно. Факт е обаче, че вчера медиците в МБАЛ Киркович не получиха заплати. Самият д-р Атанасов снощи не беше открит за информация.

За разлика от МБАЛ Киркович, още на 6 март стана известно, че в Университетска болница, която се кани да се влее в Окръжната, по решение на здравния министър, работните заплати за м.януари са изплатени.
Според синдикалиста д-р Бадов, в най-голямата болница на областта в момента има напрежение. В основата му обаче стояли не само неизплатените заплати, а и недостигът на кадрови потенциал за ОАРИЛ и в Отделението по реанимация, както и допълнителното материално стимулиране на анестезиолозите, регламентирано от МЗ. Това наложило вчера и спешна среща с шефа на болницата, но той не им дал конкретни отговори. Обещал това да се случи след консултации с председателя на Борда на директорите в МБАЛ Киркович Зоя Вълева, която понастоящем е шеф на Финансовия отдел на Министерството на здравеопазването.

Още новини