Начало Новини Актуално В Мъглиж започна събарянето на незаконни ромски постройки (видео)

В Мъглиж започна събарянето на незаконни ромски постройки (видео)

Актуално

роми Мъглиж събаряне незаконни ромски постройки

Без протести и напрежение в Мъглиж започна събарянето на незаконни ромски постройки, които са върху терен извън регулация. От общо 130 кирпичени къщи бяха премахнати 32, а останалите след зимния период. Собствениците им са предупредени за това преди месеци и сами започнаха да разглобяват покривите.

Една от причините общината да прибегне до събарянето на къщите, е писмо от ВиК - Стара Загора, в което дружеството уведомява за натрупана сума от 160 000 лева, която на месец нараства с 4-5 хиляди.

Къде ще ходя с тези деца, къде ще се прибера семейството? От общината обещаха фургони, но нищо не дадоха, обяснява Ангел, чиято къща е сред съборените.
Общинското ръководство е осигурило около 50 парцела, върху които чрез отстъпено право на строеж желаещите да изградят законни къщи.
Вече имаме подадени заявления за въпросните парцели, тъй като е готов застроителният план. Знаем кои хора, обитавали къщите, които събаряме, ще бъдат заселени там, каза Методи Марков, зам.-кмет на община Мъглиж.

Никой досега не си е мръднал пръста. Нито една ромска фондация не е помислила за своите хора. Единствените, които се опитваме да правим нещо сме ние и то е да спазваме законите на Република България, обясни и кметът на Мъглиж Господин Господинов.

Парадоксално е, обаче, че въпреки че къщите са незаконни и де юре не съществуват, стопаните им плащат за тях данък сгради и такса смет, става видно от документите, които хората представят.

Плащането на данък сгради и такса смет е въведено по времето на предишния кмет на Мъглиж Стойчо Цанев. Новото ръководство на общината е сезирала за скандалния случай Районна прокуратура - Казанлък и Икономическа полиция.

Още новини