Начало Новини Актуално В Лозенец - страх! Роми призовават за етническа толерантност

В Лозенец - страх! Роми призовават за етническа толерантност

Актуално

Този изкуствено създаден етнически конфликт трябва да спре. Нека тези, които плащат на младежите да вдигат байрaци и да гонят циганите, да помислят малко по-реално, тъй като ние, циганите, сме част от българския народ. Скоро се завърнах от Испания и докато бях там, се гордеех, че съм българин.

А като дойдох тук, не мога да кажа, че съм българин. С тези думи ни посрещна в старозагорския квартал "Лозенец" мъж на средна възраст със застинала в очите му тревога. Казва се Асен Заяков и е един от първите ромски лидери на СДС в квартала.

"Това, че някакви родствeници на някой си измислен цар (б.р. - Кирил Рашков) са извършили престъпление, да си понесат последствията, а не невинните. И ние можем да тръгнем към центъра на Стара Загора да протестираме, но просто не искаме да имаме етническо напрежение", допълва го негов съкварталец, който не пожела да бъде фотографиран.
"Тук, в "Лозенец", нямаме никакъв цар, за да го вардим, но се страхуваме за жените и децата си", добави трети ром.

В старозагорския квартал притесненията започнали в понеделник, когато се разнесла информацията, че три жени, служителки на "Нелсен Чистота", връщайки се от работа, са били нападнати от група младежи в района на магазин "Билла" и една от тях - на 54 години, е била приета в болницата с множество рани по лицето и главата. "Какво е виновна тази жена, че са я пребили. Хората тук - младите момчета, искат да се обединят, за да се защитават, ако някои решат да безчинстват в "Лозенец", сподели Красимир Митков, баща на малко момче.
"Слушаме новините, че младежи от "Столипиново" започнали да изкарват пушки и саби. Това са глупости. Това няма да реши проблема", коментира друг ром. Той и насъбралите се около репортерския ни екип съкварталци са категорични, че нямат намерение да отвръщат на провокациите. Но и няма да позволят агитки от необуздани младежи да влязат в квартала. "Кажете на тези, дето протестират, че ние не искаме война. Ние сме българи и искаме да живеем като такива в България", казаха ни на изпроводяк жителите на квартала.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини