Начало Новини Актуално В кв. Лозенец на Стара Загора не искат "френски" роми

В кв. Лозенец на Стара Загора не искат "френски" роми

Актуално

"Държавата ни трябва да покаже, че е държава, и да изпрати пристигащите три самолета екстрадирани от Франция роми направо по родните им места", заяви председателят на фондация Лозенец в Стара Загора Александър Крачолов.

Негативната си реакция ромският лидер обяви по повод разпространената от медиите новина, че Париж утре ни връща жителите на разтурените от правителството на Саркози цигански катуни. Той е на мнение, че част от тях ще нахлуят в кварталите с преобладаващо ромско население, което от своя страна ще създаде проблеми както на местните жители, така и на държавните институции, пише вестник Старозагорски новини.
Крачолов бе категоричен, че "Лозенец" не е място, където трябва да битуват сводници, проститутки и просяци. Той допълни, че ако изгонените от Франция роми са готови да изкарват прехраната си с честен труд, те са добре дошли в Стара Загора, но изказа съмнение, че имат такива намерения.
От френското правителство вчера съобщиха, че полетите към България ще бъдат на 19 и 26 август. Те щели да бъдат извършени от частни компании от държавни летища, предаде Франс прес. Според министъра на външните работи на Франция до края на месеца в нас и в северната ни съседка Румъния ще бъдат експулсирани около 700 от мургавите ни сънародници.
До момента във Франция са разрушени 51 цигански лагера. Правителството на Никола Саркози си е поставило за цел да разруши всичките 300 катуна в рамките на 3 месеца. Общо към 20 000 са ромите от Румъния и България във Франция. По-рано експулсираните цигани са се връщали обратно във Франция, но сега властите са решили да използват биометрична идентификационна система, за да им попречат да го направят отново.

Още новини