Начало Новини Актуално В криза стоките с ниски цени правят големи печалби

В криза стоките с ниски цени правят големи печалби

Актуално

Една година след началото на световната икономическа криза, довела до спад в потреблението, а оттам и в производството, се оказа, че все пак има отделни браншове или единични кампании, които бележат ръст. За тях кризата се оказа златното време, в което да затвърдят, а и са разширят своите пазарни позиции. Успешните български компании през тази година предлагат предимно стоки в ниския ценови сегмент.

Според различни анализатори това е нормално, макар  че доходите са намалени само на част от работещите, а нивото на безработицата все още не се е увеличило драстично. Населението свива разходите си, като започва да купува по-евтини продукти заради липса на сигурност. Затова стоките на ниски цени се продават успешно, а дискаунт веригите като Plus и Penny маркет стъпват здраво в страната, като откриват непрекъснато нови магазини в различни градове. Като цяло търговските вериги за хранителни стоки имат ръст в продажбите. Те също откриват нови магазини за ежедневни стоки дори и на централните улици в София, където доскоро липсваха.

От промишлеността месната бележи ръст. През второто тримесечие на 2009 г. предприятията в България отчитат нарастване на оборотa от продажби на продукция и стоки и извършени услуги с 9.8%. За полугодието прирастът е с 12.7%, показва част от секторния анализ на БИК Капиталов пазар. Спрямо първото полугодие на миналата година компаниите, включени в извадката, са продали повече 5000 тона колбаси, 4300 тона месо от птици, 965 тона месо от едър рогат добитък. През тази година вносът на месни продукти е намалял, а износът се е увеличил. От Асоциацията на месопреработвателите в България смятат, че хранително-вкусовата промишленост остава по-слабо засегната, защото тя покрива ежедневни нужди на хората, пише вестник Пари.

75% от продукцията на козметичните компании у нас се произвеждат за износ и само останалите 25% са за българския пазар, каза председателят на Асоциацията на производителите на парфюмерия, козметика и етерични масла Евгений Иванов. По думите му българските компании са загубили част от пазарите в Европейския съюз, но за сметка на това са разширили износа си в бившите страни от ОНД.
Пазарите там са ценови. Продукцията на нашите фирми е по-евтина и ситуацията благоприятства увеличаването на пазарните дялове, обясни пред в. Пари Иванов. Според него изоставането от износа към други страни от ЕС се компенсира и от производството на продукти с чужда търговска марка.
За разлика от сриналия се имотен пазар у нас, който през последните години имаше рязък скок в строителството и продажбите, IT секторът, който също се развиваше революционно, успява да оцелее в кризата благодарение на услугите. Те единствено бележат ръст, твърдят експерти от бранша.

Още новини