Начало Новини Актуално В криза ли е красотата в Стара Загора?

В криза ли е красотата в Стара Загора?

Актуално

На фона на световната икономическа криза в края на миналата година във Великобритания излезе изследване, което показа, че жените на острова харчат по 1.1 млрд. паунда месечно за своята красота - козметика, СПА процедури, масажи и други разкрасяващи екстри. Внушителната цифра е дори малко по-висока отколкото през предходната 2008 г.

Впечатлени от данните, английски психолози се опитаха да анализират ситуацията по различни начини. Нарасналите разходи за козметика в период на глобална рецесия може да се разглеждат като начин, с който жените искат да повдигнат настроението си. Дори един лак за нокти може да направи това във време на финансова криза, заяви Кери Купър от Ланкастърския университет по психология и мнозина от неговите колеги се съгласиха с него.
По същото време в Германия изчислиха, че потребността на хората да се грижат за тялото си (тук не се включва козметиката, а СПА процедури, масажи и други телесни глезотии) е световен бизнес за над 350 млрд. евро годишно. Само в Германия годишният оборот от СПА удоволствия надхвърлял 40 млрд. евро.

Колкото и невероятно да звучи, в малка България производителите на парфюмерия и козметика също не се оплакват. Напротив, официални данни показват, че производството на големи и утвърдени не само на нашия пазар предприятия до края на лятото на миналата година е нараснало с около 25-30%. Това потвърди и Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика. Този факт си има обяснение. Около 35-40% от родните козметични серии се продават под чужда марка. Така те стават по-атрактивни и за чуждестранни потребители и надскачат далеч границите на България. Малък пример - след сключването на договор през миналата година, Арома вече е основен доставчик на продукти за словенската верига Меркатор, която има хипермаркети в много страни на Европа. Статистиката показва, че като цяло поне 30% от производството на българските козметични компании заминава за наши и чужди хипермаркети и големи магазини, съгласно дългосрочни договори между двете страни.

Така крилатата фраза на Достоевски за красотата, която ще спаси света, придобива нови измерения в разтърсения от кризата съвременен свят. Цифрите са показателни. Както и да ги интерпретираме, те сочат ясно, че бизнесът с красота е сред най-малко пострадалите от глобалните трусове. Производството нараства, съкращения и намаления на заплати в сектора няма. СПА процедурите продължават да набират почитатели с все по-интересни и екзотични предложения за релакс и освежаване.
Дали оптимистичната тенденция се запазва обаче и на най-ниските нива -в градските козметични и фризьорски салони, в парфюмерийните магазини? Опитахме се да съставим картината на старозагорския козметично-парфюмериен бизнес, събирайки я от мненията на представители на различни фирми от Стара Загора, пише вестник Национална бизнес поща.

ВЪВ ФРИЗЬОРСКИТЕ САЛОНИ ОТЛИВЪТ НА КЛИЕНТИ Е НАЙ-МАЛЪК. Поне така твърдят коафьори от студиа за красота. Независимо от степента на лукс и от цените, клиентелата почти не се е променила. Това в най-голяма степен важи за утвърдените и познати в града салони. Невъзможно е в Стара Загора да се изброят салоните за фризьорски услуги, но засега май място под слънцето продължава да има за всички. Най-скромните цени за подстрижка започват от 4 - 5 лв., за да стигнат в елитните студия до 35 - 40 лв. За тази сума обаче ще получите заедно с подстригването и всички останали екстри - издухване с четка и сешоар, ползване на маркови препарати за коса като шампоан, балсам, гел, пяна, лак за коса и др.
От целия ни бизнес най-малко пострада фризьорството, казва собственичка на елитен салон за красота в Стара Загора. Според нея, за това определяща роля имат и имената на фризьорите. Известните като добри коафьори не само под липите майстори се знаят от всяка уважаваща външността си дама или господин и не могат да се оплачат от липса на работа. Затова и при тях кризисни колебания в цените няма. Не се и очакват. Друг е въпросът, че във времена на недоимък, пък и не само, клиентите на подобни салони са ограничен контингент с по-високи претенции и съответните финансови възможности. Може би затова в опит да привлекат повече посетители и най-елитните студиа предлагат различни промоции - намаления на услугите почти наполовина в определени делнични дни, мъжко и дамско подстригване на приятели или семейство (не е необходимо да носите паспорт за това, достатъчно е просто да отидете заедно) на цената на едно и други екстри.

ЗИМАТА Е МЪРТЪВ СЕЗОН ЗА КОЛА МАСКАТА. Ако има ясно изразена стагнация в някой от клоновете на козметичния бранш, то в последните месеци тя е в кола маската. Показват я и цените. Докато преди около година в ня кои салони цените за почистване само на крака достигаха 30 лв., сега те на много места не превишават 15 лв. дори в елитни салони. Средната цена е около 20 лв. Има и още по-примамливи оферти - почистване на крака и ръце за 18 лв. При това в случая става въпрос за качествени материали, осигуряващи качество и хигиена на услугата.
Козметичките си обясняват спада в търсенето преди всичко със зимния сезон. Като можеш да икономисаш от нещо, което и без това не е видимо за окото под дебелите дрехи, защо да не го направиш? Има и друго обяснение - инвазията на всевъзможни епилатори и епилиращи средства. Най-скъпите маркови епилатори достигат до 130-140 лв., но инвестицията е еднократна. Епилиращите средства също са на съвсем достъпни цени. При това положение в скоро време увеличение на цените поне на тази услуга не се очаква.

Маникюр и педикюр - УСЛУГАТА, БЕЗ КОЯТО МОЖЕМ? Ако има нещо, от което жените са склонни да се откажат, за да спестят някой лев за семейния бюджет, това е маникюрът, казва Магдалена Ангелова, управител на едно от елитните козметични студиа в Стара Загора - Чар М. И тук обяснението е просто - с пиличка за нокти и ножичка може да борави всяка що-годе скопосна жена. Само най-изисканите дами, които държат на специален маникюр, се нуждаят от неговата професионална поддръжка. Макар и доста по-скъпа, ноктопластиката е предпочитана от немалко жени, защото придава на маникюра уникалност и безспорно прави ръката по-изискана. За нея обаче е необходима поне ежеседмична грижа и... по-малко домакинска работа. Иначе цената на обикновен маникюр се движи между 5 и 10 лв. Ако комбинирате маникюра с педикюр, в много от салоните ще ви направят отстъпка. Във фламинго например, цената на двете услуги плюс лакирането е 20 лв.

ГРИЖИТЕ ЗА ЛИЦЕТО НЕ ПОДЛЕЖАТ НА КОМПРОМИСИ. Така поне твърди собственичка на козметичен салон, който не е в идеалния център, но от 2 - 3 години си има постоянна клиентела. Има жени и жени - това е отговорът й на въпроса дали старозагорки не спестяват от красотата си, за да закрепят финансовия си баланс във време на криза. Безспорно известен отлив има или по-скоро - разреждане на посещенията или търсене на малко по-евтини терапии. Ако преди една клиентка е идвала два пъти в месеца, което е минимумът, сега си го позволява само веднъж. Затова правим отстъпки за редовните си клиентки, обяснява козметичка. Благодарение на предлаганите намаления в много козметични салони цялостно почистване налице е за 23 лв. В тази цена са включени всички продукти, с които работят специалистите. Често в салоните правят и малки подаръци за постоянните си клиентки под формата на кремове, лосиони и други козметични средства. Или при повече от две посещения месечно, една от следващите терапии и безплатна. ЕКЗОТИЧНИТЕ МАСАЖИ И СПА ПРОЦЕДУРИТЕ - УДОВОЛСТВИЕ ЗА ФИНАНСОВО НАПРЕДНАЛИ. 40-те млрд. евро, които германците са отделили за СПА, говорят изцяло в полза на изключително модерните в последните години терапии за тяло. Познати и практикувани от най-дълбока древност, те без съмнение носят не само наслада на душата и релакс за сетивата, но и подобряват здравословното състояние на целия организъм. Както в целия развит свят, така и в България цените на подобни удоволствия не са ниски. С изключение на лечебните масажи, които в старозагорските салони се предлагат за 25-30 лв., останалите екзотични процедури за тяло и лице не са по силите на редовия средностатистически българин. Масажи с шоколад, мед, бамбук, с вулканични камъни, оризови и ароматерапии глезят тялото и правят кожата гладка като кадифе. Насладата е пълна и заради нежното масажиране и втриване на продуктите в цялото тяло, и заради разливащите се край вас прекрасни аромати. За да постигнете това обаче, ще са ви необходими поне 40 - 60 лв. Толкова струват екзотичните терапии в луксозните салони.

Не мога да скрия, че и при нас кризата се усеща осезаемо. Това значи да ви излъжа. Не съм виждала отдавна жени, които идваха при нас преди поне по 1-2 пъти месечно. Това се отразява и на заетостта на персонала. По-трудно е, но не бих казала, че сме спрели да работим. Слава Богу, имаме и клиентела, която не се влияе от никакви кризи. Това са хора, които си държат на удоволствията и като дойдат, минават през пълна програма - сауна, масажи, всичко, споделя управителка на СПА център. В МАГАЗИНИТЕ ЗА КОЗМЕТИКА ПОЛОЖЕНИЕТО Е ИДЕНТИЧНО Ако трябва да направя цялостна равносметка за последната година, прави ми впечатление, че много жени минаха на по-нисък клас козметика. Започнаха повече да купуват и българска, защото е най-евтина. Серия от три български крема - дневен, нощен и околоочен, е в най-лошия случай около двайсетина лева. Това се отнася не само за бялата козметика, но и за всички останали продукти. Търси се по-евтиното. Самата аз виждам колко трудно е понякога на някои дами да направят компромиса и да сменят марка, която са ползвали от години, но финансовите трудности ги принуждават. Избират дълго, колебаят се и в крайна сметка се примиряват. Но имаме и клиентки, които в името на красотата и добрия вид не са склонни към никакви компромиси. Те си знаят, че през няколко месеца трябва да дадат стотина, че и повече лева за някаква козметична серия от кремове и го правят без колебание. Как го постигат, не знам, но е факт. Същото наблюдавам и при парфюмите. Дами, които държат на луксозната парфюмерия, не й изневеряват в никакъв случай, заявява дългогодишна продавач-консултантка в голям старозагорски козметичен магазин.

 

Още новини