Начало Новини Актуално В Кремона - България - Казанлък изработват две китари за Мадона

В Кремона - България - Казанлък изработват две китари за Мадона

Актуално

Най-добрите лютиери в единствената българска фабрика за производство на струнни музикални инструменти - казанлъшката Кремона - България, вече няколко седмици мерят, режат, лъскат и потягат две много специални китари. Те са поръчани от фронтмена на трио Колпакови - групата, която от две години свири на всички концерти с поп иконата Мадона.

Виртуозните изпълнители на ромска музика свириха с Мадона и на концертите й в София и в Букурещ това лято.
Едната китара е седемструнна, с много широк гриф и изрязан корпус за по-лесно свирене по високите прагове. Поръчана е лично от Вадим Колпаков, който прави с Мадона едно от най-атрактивните изпълнения
износва лесно при свирене. Това са катауей китари - инструменти с асиметрична форма и вградена електроника, каквито в Кремона - България изработват отдавна, пише вестник Национална бизнес поща.
Точно в най-дълбоката криза казанлъшката фабрика бележи ръст в оборотите с 30-40%. За миналата година фабриката е постигнала близо 2 милиона лева оборот. Очакванията са до края на 2009 г. оборотът й да надхвърли 2.5 млн.лв. Само в САЩ за 1 година Кремона - България продава около 1000 професионални
по време на концертите й. За чичо му Александър Колпаков, основател на трио Колпакови, е предназначена втората китара - шестструнна, която майсторят лютиерите на Кремона.
И двете китари за музикантите на Мадона са от екзотични дървесини и са обработени с много внимание по специална технология, каза за НБП изпълнителният директор на Кремона - България Елена Гамова. Капаците им са От американски кедър, царгите и дъното от индийско розово дърво. Грифбретът е от абанос, за да не се китари и около 150 щрайхови инструменти от среден и висок клас - цигулки, виоли, контрабаси, виолончела. В Европа и най-вече в Германия, Австрия и Бенелюкс се продават около 10 000 китари и други инструменти, фирмата връща и старите си пазари в Русия и страните от бившия социалистически лагер и пробива в екзотични дестинации като Австралия, Тайван, Сингапур и Япония.
Тази година производство на Кремона - България ще надхвърли 13 000 китари. Само за един ден от фабриката излизат 65 завършени китари. В България обаче казанлъшката фабрика продава годишно едва стотина китари и трийсетина щрайхови инструменти. Причината вероятно е в експанзията на евтините китайски инструменти, които вече можеш да си купиш едва ли не и в кварталния супермаркет, казва Елена Гамова.
На българския пазар най-евтината казанлъшка китара се продава за 220 лв., най-скъпата - за около 1000 лв. Цената на ученическа цигулка стартира от 500 лв., а в горните класове може да стигне до 3-4 хиляди лева за моделите - копия на Страдивари

Още новини