Начало Новини Актуално В казанлъшката болница - всеки ден мирни протести до края на месеца, от октомври синдикатите готвят ефективни

В казанлъшката болница - всеки ден мирни протести до края на месеца, от октомври синдикатите готвят ефективни

Актуално
Казанлък

Д-р Захари Стойчев, председател на синдикалната организация на КНСБ в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък, обяви гладна стачка от понеделник. Това е неговият личен протест срещу случващото се в здравеопазването и безсилието да се решат проблемите.

Вчера медицинските специалисти от болницата протестираха заради изключително тежкото състояние на здравеопазването в страната и липсата на конкретни мерки от страна на държавата.
Според решение на синдикатите в здравното заведение, мирните протести ще продължат всеки ден до началото на октомври, а после ще преминат в ефективни, ако ситуацията в общинските болници не се стабилизира.
Лекари, медицински сестри и санитари ще се събират всеки обяд пред болницата от 12:15 до 13 часа. Освен това, те ще вземат участие и в националните протести на 7, 11 и 15 октомври.
Според синдикатите, здравеопазването в страната е в колапс. Вчера служителите на здравното заведение получиха 70% от заплатите си за юли. Според лекарите, това е по-малко от зарaботеното, но причината за тежката ситуация е недофинансирането на болницата. Тя е натрупала огромни задължения към доставчици и фирми. В момента няма средства и за храна на болните, категорични са работещите там. Освен това, съществува опасността заради нестабилното финансово състояние на лечебницата много от квалифицирания персонал да я напусне.
Днес директорът на МБАЛ д-р Кети Манолова е на среща с министъра на здравеопазването, на която ще се обсъжда бъдещето на общинските болници. Д-р Манолова се е срещнала и с ръководството на „Софарма“, за да договори разсрочено плащане на медикаментите.
Казанлъшката болница обслужва жителите на пет общини от област Стара Загора.

Информация: вестник Новината

Още новини