Начало Новини Актуално В Казанлък ще бъде представен проектът за могилата Шушманец

В Казанлък ще бъде представен проектът за могилата Шушманец

Актуално
проект могила Шушманец

На 21 септември от 11,00 часа в сградата на Община Казанлък ще бъде представен проектът Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец. Той се финансира от Европейския Съюз по Оперативна програма Регионално развитие. Бенефициент е Министерството на културата. Предвижда се изграждане на система за отвеждане на атмосферните води над дромоса на гробницата.

Ще бъде изградено защитно съоръжение над гробната камера и ще се оформи приемна експозиционна зала. Ще бъдат извършени аварийни консервационно-реставрационните работи, свързани със стабилизирането на зидовете в дромоса, както и с химическа обработка за отстраняване на микроорганизмите, разрушаващи повърхността му.

След реализацията на проекта ще бъде оформена алея, която ще свързва Шушманец с намиращия се в близост паркинг и със съседните гробници Хелвеция и Грифони, а оттук и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе.
Ремонтните дейности по проекта, спечелен от Министерството на културата, трябва да приключат до края на 2012 г.

Проектът ще бъде представен на 21 септември от Галина Стоянова, кмет на град Казанлък, Джовани Димитров, ръководител на консервационно-реставрационните дейности по проекта и Калин Русев, представител на фирмата изпълнител, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Още новини