Начало Новини Актуално В Казанлък протестираха срещу проучванията и добива на шистов газ

В Казанлък протестираха срещу проучванията и добива на шистов газ

Актуално

Над 350 граждани на Казанлък се включиха в националната подписка за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода на хидравличното извличане. Подписите бяха събрани само за 3 часа, по време на протестния митинг в центъра на града, организиран от активисти на Гражданската инициатива и членовете на Фейсбук-групата Ние сме против Българския Чернобил.

По време на протестния митинг те раздаваха информационни брошури за опасностите от проучванията на шистов газ по технологията на хидравличното разбиване и призоваха гражданите да ги подкрепят в протеста.
Красимир Ортакчийски, един от организаторите на протеста в Казанлък, заяви, че при добива на шистов газ по хидравличната технология, заедно с водата, се вкарват 250 вида различни химикали, които не подлежат на пречистване. Така замърсената вода попада в земните недра и на свой ред замърсява почвата.
По думите му, добивът на газ по тази технология излиза пет пъти по-скъпо от консервативния добив на газ.
По време на протеста граждани издигаха лозунги с настоявания Парламентът да забрани опасната технология за добив на шистов газ. Те скандираха: България без добив на шистов газ, Добруджа е в опасност!, Ние не пием пари.
Протестната подписка ще продължи в цялата страна до 26 февруари. Желаещите казанлъчани също могат да се включат в нея.
Казанлък бе един от 12-те града в страната, в които се проведоха протестни митинги.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини