Начало Новини Актуално В Казанлък отбелязват ромския празник - 8 април

В Казанлък отбелязват ромския празник - 8 април

Актуално

Казанлък ромски празникКметът на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-кметът Петър Косев бяха гости на празника на ромския празник - 8 април в село Овощник. Представители на етноса поднесоха венец пред паметника на Жельо Манолов и Георги Тихолов край казанлъшкото село.

Галина Стоянова поздрави присъстващите с Международния ден на ромите. В приветствието си тя подчерта и факта, че те са обещали да изчистят сами махалата и в продължение на няколко дни са създали много добра организация и са почистили улиците и площите около домовете си в кв. Кармен. За тяхното усърдие и желание да живеят в по-чиста среда кметът ги поздрави. Галина Стоянова връчи подаръци на победителите в състезанията по футбол, мотокрос и надбягване с коне, проведени на 7 април, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Тениски за футболния отбор Рома, по една гума за спечелилите първите три места в мотокроса, маратонки за І и ІІ място в надбягването с коне и анцуг за третото място подари Общината на спечелилите състезанията.

От години се спазва и обичаят, единствен в България, след официалната церемония ромите от Казанлък да ползват безплатно минералната баня в Овощник, след което присъстващите деца и възрастни получиха по един сандвич.

Още новини