Начало Новини Актуално В Гълъбово подготвят протест

В Гълъбово подготвят протест

Актуално

За понеделник в 11 часа е насрочен протестът на жителите на Гълъбово срещу американския инвеститор на новостроящата се ТЕЦ "Ей И Ес", заяви общинският съветник Бойко Митев. Поводът бил полученото от Министерството на регионалното развитие и благоустройството строително разрешение за изграждането на аварийно депо за пепелината и гипса от сероочистващите инсталации на централата.

То щяло да бъде на мястото на черното езеро на "Брикел", което от години създава екологични проблеми на жителите на града. "За какви аварии става дума, след като площта е цели 80 декара", коментира Митев. И допълва, че никой не е искал съгласието на жителите на Гълъбово за изграждането на това съоръжение. Имало и други причини за протеста - неизградена дига край постоянното депо за пепелина и гипс край Обручище, неприемливи клаузи в предложен на Общинския съвет проектодоговор и т.н., пише вестник Старозагорски новини.   
"За пръв път чувам, че в понеделник се готви протест в Гълъбово, и съм безкрайно озадачен", коментира вчера пред медията ни друг общински съветник от Гълъбово - Антон Георгиев. Той съобщи, че по време на последната общинска сесия, проведена на 30 юни т.г., е бил разискван строежът на бъдещото аварийно депо. На съветниците е било обяснено, че то ще бъде временно съоръжение, на него няма да се депонират отпадъци и че изграждането му е свързано с нормативните изисквания за функциониране на електроцентралата. "Освен това по време на сесията беше договорено във вторник да се събере комисията за изготвяне на споразумение с "Ей И Ес" за дарението от 1 млн. евро, което американската компания ще направи на община Гълъбово", каза още старейшината. Според него не аварийното депо е причина за въпросния протест. "И децата в Гълъбово знаят за какво става въпрос", заключи Антон Георгиев.

Още новини