Начало Новини Актуално В Деня на духовността връчиха наградите Стара Загора и Млада Загора

В Деня на духовността връчиха наградите Стара Загора и Млада Загора

Актуално
24 майС тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година честването се проведе на античния форум Августа Траяна до Регионална библиотека Захарий Княжески. Представителни групи от старозагорските училища, граждани и гости почетоха най-духовния български празник.
Още в 9.30 часа духовите оркестри и мажоретките на Пето основно училище Митьо Станев и на Шесто основно училище Свети Никола, посрещаха гостите с изпълнения на патриотични песни.
Тържественото честване откри младият музикант Димитър Гайдаров, който изпълни Копаница на блок флейта. После 6-годишната Искра Кирчева рецитира стихотворение за прослава делото на Кирил и Методий. Хористи от Общинския фолклорен ансамбъл Загоре изпълниха акапелно фолклорни песни.
Точно в 10.00 часа прозвуча Върви народе възродени в изпълнение на хора на Държавна операСтара Загора и общинския духов оркестър. След това под звуците на Националния химн представители на Младежкия общински съвет на Стара Загора издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.
Днес е Великден за България, но той е особено значим за нашия град, който има с какво да се гордее в хилядолетната си история. Той е особено значим със своята духовност. Затова нашето послание е Стара Загора да стане център на духовността на България. Нека всички бъдем обединени около това, защото го заслужаваме, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. От името на кмета Живко Тодоров тя благодари на всички, които се грижат духовността да не умира в Стара Загора. Пожела дръзновение на учениците, а посланието към абитуриентите бе, където и да отидат да учат, да се завърнат в Стара Загора.
На тържествената церемония присъстваха още: зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници. Тук бяха и представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати Радостин Танев и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов.

 

24 май 1

 

Водещ и режисьор на церемонията бе Ивелин Керанов, директор на Драматичен театър Стара Загора.
В най-духовния ден бяха връчени и наградите Стара Загора и Млада Загора за постижения в науката, изкуството и културата.
Най-напред на сцената излязоха номинираните за наградата Млада Загора в категорията Наука и образование – общо 46 ученици от старозагорски училища. Всички те получиха грамота и книга. Поздрав към тях отправи 4-годишната Стефани Дикова, която рецитира стихотворение за буквите.
Йоан Маринов, ученик от 12-ти клас на Профилирана природоматематическа гимназия Гео Милев получи индивидуалната награда Млада Загора за завоювани призови места в международни и национални конкурси и олимпиади и създаване на софтуерни приложения.
В направление Култура и изкуство с колективната награда Млада Загора бе удостоена Школата по малка пластика с ръководител Слави Славов към Център за подкрепа за личностно развитие за завоювани призови места в международни и национални конкурси и за формиране на естетически и творчески умения.
Колективната награда Стара Загора в областта на културата и изкуството бе присъдена на Държавна опера Стара Загора и Държавен куклен театър – Стара Загора за съвместната постановка на операта Турандот от Джакомо Пучини.

 

24 май 2

 

С индивидуалната награда в същата категория бе отличен актьорът Христофор Недков, актьор в Драматичен театър Гео Милев за активното присъствие в културния и обществен живот на град Стара Загора, за ролите му в последния творчески сезон, за приноса му във възпитанието на младите хора в Младежка театрална студия Сцена 99.
В направление Наука и образование с колективната награда Стара Загора бе удостоен педагогическият колектив на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ за изключителни постижения на учениците в областта на информационните технологии и математиката на олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.
Индивидуалната награда Стара Загора грабна Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 Светлина, за висок професионализъм, за постигнати значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност и популяризиране на образователните ценности.
Празникът продължи с концерт на четирите магнетични момичета от 4magic, които взривиха публиката с изпълненията си.

Още новини