Начало Новини Актуално В Деня на будителите всички университети излизат на протест

В Деня на будителите всички университети излизат на протест

Актуално
протест, утиверситети

На провелия се на 19 октомври 2010 г. Съвет на ректорите всички единодушно гласувахме, ако до една седмица не се гарантира нужната издръжка за 2011 година, да се излиза на протест - каза ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

- От становището на Постоянната комисия по образованието към Народното събрание и на министъра на образованието ще се реши дали да се подкрепи Софийският университет и на 1 ноември - Деня на народните будители, да започне всеобща стачка, допълни ректорът.
Проф. Иван Станков уточни, че бурно преминалият съвет е стартирал с Декларация-становище на Синдиката на висшето образование и наука при КНСБ. В нея се настоява за увеличаване на субсидията за 2011 г. с 59 млн. лв. в три насоки - 24 млн. лв. - за издръжка на обучението; 18 млн. лв.- за увеличаване на коефициентите на инженерните науки, аграрните направления и ветеринарната медицина, без да се пипат коефициентите на медицината и икономиката, както беше обявено; 17 млн. лв. - за издръжка на обучението в частта научна дейност.
Ако това не се случи, особено за 24-те милиона за запазване на базовия норматив, който е намален от 696 лв. на 632 лв., оцеляването е възможно само ако новоприетите студенти заплащат изцяло издръжката си. Това е в противоречие със Закона за държавния бюджет в частта за висше образование и ще се обжалва пред българския и европейски съд. Третата възможност са протестите.

За да се осигури издръжката и обучението за една година на Тракийския университет, са необходими 18 млн. лв. За новата календарна година от допълнителните средства са нужни около 2 млн. лв.
На разширения Ректорски съвет, проведен на 18 октомври, е взето решение да се предложи на Академичния съвет Тракийският университет да излезе в зимна ваканция от 20 декември 2010 г. до 31 януари 2011 г. Целта е да се направят около 180-200 хил. лв. икономии от отопление. Няма друг изход. Всички възможности за икономии и свиване на колана са изчерпани. Заседанието е на 27 октомври т.г.
"Ако исканията ни не се удовлетворят, навлизаме в много тежка криза - категоричен е проф. Станков. - Очакваме да надделее здравият разум и да бъдат осигурени необходимите финансови средства за 2011 г."

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини