Начало Новини Актуално В Даскал Атанасово почитат патрон с паметник и изложба

В Даскал Атанасово почитат патрон с паметник и изложба

Актуално

С бял мраморен орелеф ще почетат 200-годишнината от рождението на Даскал Атанас Иванов в старозагорското село, носещо името му. Идеята за тържественото отбелязване на кръглата годишнина е на художника Кънчо Николов, родом от Даскал Атанасово. Паметният знак пък е правен от скулптора Филип Папазов по портрети на живописеца.

Знакът ще бъде открит точно в 13:00 часа днес.

Даскал Атанас Иванов

„Идеята ми хрумна преди 6 години. Още тогава замислих празника, който стана възможен с отпуснатите 3000 лв. от  Общината и Общинския съвет на Раднево. Около 70 гости, сред които областният управител, шефовете на Историческия музей, на Регионалната библиотека и на други институции се чакат за откриването на паметния знак“, съобщи Николов.
Художникът пък ще отбележи празника на родното си село и с ретроспективна изложба. Сред подбраните 23 платна Николов е включил портретите на исторически личности – Ботев, капитан Петко войвода, митрополит Методий Кусев и братята Михаил и Георги Жекови. В изложбата могат да се видят и портрети на неговата майка, на Васил Левски, както и двата портрета на Даскал Атанас.
Според историците, той е възрожденецът с най-голяма заслуга за образователното дело в България. Освен че е създал Светиниколското училище в Стара Загора, където е бил учител на Неофит Рилски, Левски и поп Минчо Кънчев, Даскалът е основател и на шоколото в някогашното Хаджи Айватли. Според разказа, предаден на Кънчо Николов от неговия учител, пътувайки за Раднево, Даскал Иванов харесал селото, спрял на площада и попитал дали имат училище. Само след 2 месеца той им изпратил и първите двама учители. Селото приема неговото име около 1900 година с указ на тогавашния председател на Народното събрание Захарий Стоянов.

Информация: вестник Новината

Още новини