Начало Новини Актуално В ЦИЕС демонстрираха пиростикер, който сам потушава пожари

В ЦИЕС демонстрираха пиростикер, който сам потушава пожари

Актуално

Пиростикер

В Лабораторията за изпитване на строителни продукти за реакция на огън към Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) - Стара Загора, бяха демонстрирани възможностите на иновативен пиростикер. Той е разработен от Пирохимика, чийто представител за България е РДК - Руска дистрибуционна компания.

Пиростикерът осигурява активна защита от огън. Той се залепва в ел. табла, в разпределителни табла, в контакти и в други обекти, в които съществува риск от пожар. Той потушава огъня в малки затворени обеми от 15 - 60 литра и в ел. розетки, със степен на защита IP20, за броени секунди и недопуска неговото разпространение.

Пиростикерът има срок на годност 5 години. Той сработва 3 пъти, но е желателно след пожар да бъде сменен, съветват от фирмата производител. Предстои продуктът да бъде разпространен в България. В Русия цената на пиростикер за един контакт е около 7 лева, а за голямо ел. табло с обем 140 литра - около 400 лева.

Лабораторията за изпитване на строителни продукти за реакция на огън към Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) - Стара Загора е снабдена с най-модерно оборудване. Тя разполага с висококвалифицирани специалисти, преминали обучения в институт SP в Швеция. Лабораторията е официално призната и обявена пред Европейската комисия.

Още новини