Начало Новини Актуално В Чирпан се обучават специалисти по селски туризъм (видео)

В Чирпан се обучават специалисти по селски туризъм (видео)

Актуално
Чирпан туризъм

Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан е сред първите в страната, в която се въведе изучаване на специалността Селски туризъм с профил Организатор на туристическа агентска дейност. Учебното заведение работи от 2004 г. по програма Леонардо да Винчи, финансирана със средства на Европейския съюз. Гимназията има 8 спечелени проекта. Два от тях са получили сертификат за качество.

Училището е и първото в страната, което разполага със сертификат за мобилност, чрез който се признава оперативния капацитет на гимназията в разработването на качествени проекти и популяризирането на добрия опит, съобщи директорът Таня Тотева.

Най-предпочитаната специалност в гимназията е Селски туризъм с профил Организатор на туристическа агенстка дейност. Първият випуск в момента е в 11 клас. Успешното обучение на учениците в специализираните паралелки се подпомага от 4-те проекта, финансирани по програма Леонардо да Винчи.

Учениците изучават география на туризма, екология на туризма, настаняване и обслужване в селска къща, дегустация на храни и напитки, получават подготовка и за писане на проекти в сферата на селския туризъм. Практическото обучение е в реални условия. В гимназията има и специализиран етнографски кабинет.
Обучението, което определена група деца са преминали в Испания в рамките на проекта, е от голяма полза за тях и добрият опит може да бъде взаимстван.

В Севиля видяхме обслужване на клиентите на много високо ниво - от посрещането и настаняването, до начина на сервиране и организиране на атракции, сподели Веселина Стойчева от 11а клас, специалност Селски туризъм в професионалната гимназия.

В Испания селският туризъм успешно съчетава автентичната атмосфера със съвременните условия. В такава обстановка хората се чувстват наистина добре и като у дома си, разказа Валентин Христов от 11 клас.

Младите специалисти препоръчват доброто обслужване на гостите в селската къща да бъде съчетано с туристически маршрути и атракции. Например, на чуждестранните гости е добре да се покаже как ръчно са се изработвали килими, как бабите са плели терлици и др. Това много би помогнало за развитието на селския туризъм у нас, каза 11-класничката Мария Стефанова.

Ръководството на Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан ще кандидатства с проект за изграждане на собствена къща за селски туризъм.


Видеото в сайта на youtube

Още новини