Начало Новини Актуално В Чирпан – родния град на големия български поет и революционер Пейо Яворов, бяха открити традиционните Яворови януарски

В Чирпан – родния град на големия български поет и революционер Пейо Яворов, бяха открити традиционните Яворови януарски дни

Актуално

Яворови дниВ Чирпан - родния град на големия български поет и революционер Пейо Яворов, бяха открити традиционните Яворови януарски дни. Огънят на неговата поезия беше запален в двора на къщата музей „Пейо Яворов” от Тодор Иванов, председател на едноименната фондация, и беше пренесен от ученици до паметника на поета в градския парк, където бяха поднесени венци и цветя.

Тази душа голяма, нежна. Това сърце, пламенно, този гениален поет – те са български, на всички българи, но честит е Чирпан, защото има за син този гениален поет! - каза в приветствието си Емил Христов, зам.-председател на 44-ото Народно събрание.

Яворовите дни бяха официално открити от кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов, който се обърна към присъстващите с думите: 142 години по-късно, с огромен респект и уважение говорим за Яворов - за патриота, за родолюбеца, за поета, за гения.

Във Военния клуб се състоя премиерата на книгата Непознатият Яворов, която съдържа 19 новооткрити документа на поета, сред които и три неизвестни досега негови стихотворения. Всички те са разчетени от доц. д-р Милкана Бошнакова. Документите са от 1912 г. Досега се смяташе, че Яворов престава да пише поезия след 1910 г., но те оборват тази теза - каза доц. Бошнакова.

Ценните документи, публикувани в книгата, са откупени от Фондация „Яворов” в началото на годината от колекционер в София. За целта са били необходими 27 хиляди лева, осигурени с помощта на Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г., който беше гост на тържествата в Чирпан. На тях присъстваха още областният управител на Стара Загора Гергана Микова, заместникът ѝ Красимир Червилов, председателят на Общинския съвет в Чирпан Иван Станчев, заместник-кметовете Марияна Кривошапкова и Румен Тунанов.

 

Във Военния клуб в Чирпан се състоя премиерата на книгата "Непознатият Яворов",
която съдържа 19 новооткрити документа на поета

 

Още новини