Начало Новини Актуално В Чирпан безработни стават градинари

В Чирпан безработни стават градинари

Актуално

12 безработни ще бъдат назначени като градинари в детски градини и училища в Чирпан. Те ще подпишат трудовите си договори, след като приключи обучението им. Тяхната заетост се осигурява в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и ще бъде за 9 месеца.

„Новоназначените ще се грижат за поддържането на градините и тревните площи в учебните заведения в Чирпан, като ще са на 8-часов работен ден“, уточни Радка Сачанова, старши експерт „Екология“ в Община Чирпан.
Обучението на мъжете и жените-градинари свършва на 26 април.

От първия работен ден на тази седмица – 17 април, обаче започва голямото пролетно почистване в чирпанското село Златна ливада, което се готви за своя празник, традиционно честван на 2 май.
„Ще окосим, ще пребоядисаме, ще насадим цветенца“, чертае какво ще се върши дни преди празника Сачанова.
Иначе в Общината дейностите по чистотата са стартирали още преди около месец с традиционното след зимния период  разчистване на клоните и миене на улиците.

Освежен и без отпадъци е и централният парк в Чирпан.

Тепърва предстои засаждане на цветя както в града на Яворов, така и пред кметствата в населените места в общината.

Около 2000 лв. ще бъдат изразходвани за закупуването на винка, вербана и други видове ухаещи растения, които ще красят градинките, информира екологът.

В Чирпан предстои да се поставят и още къщички за птички, след като преди празниците първите пет бяха монтирани от служителите на сектор „Екология“ в централния градски парк „Яворов“.
Останалите ще бъдат разпределени в детските градини и училищата.

Целта е да се запази животът на птиците през тежките зимни месеци и децата в града да се научат да пазят и ценят биологичното разнообразие.

Идеята на еколозите се е родила, след като деца от града намерили малко орле със счупено крилце, което по-късно било настанено в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Средствата за изработката на къщичките  са предвидени в Бюджет 2012 на Общината в перо „Озеленяване“.

Информация: вестник Новината

Още новини