Начало Новини Актуално В четвъртък решават за разширението на ИЗ Загоре с още 200 декара

В четвъртък решават за разширението на ИЗ Загоре с още 200 декара

Актуално

Над 2000 работни места се очаква да бъдат осигурени от инвеститорите до момента в Индустриална зона Загоре. Това съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният й директор Радослав Танев.

Три от точките в дневния ред на предстоящата на 25 април редовна сесия са свързани със зоната. По предложение на кмета Живко Тодоров общинските съветници ще трябва да гласуват дали да прехвърлят в активите на ВиК водопровода и канализационната мрежа на територията на Дружеството. 

По предложение на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Ивета Лазарова старейшините ще трябва да решат одобрява ли старт на конкурс за избор на трима нови членове в Съвета на директорите на Индустриална зона Загоре

Най-важната точка, свързана с развитието на индустриалната зона е под номер 20 в дневния ред на заседанието. Тя предвижда промяна на предназначението на около 300 декара земеделска земя в района на село Еленино. Ако това предложение бъде одобрено, стартира процедура, след която  терените ще бъдат присъединени към Индустриална зона Загоре, уточни Радослав Танев.

Още в края на миналата година Индустриална зона Загоре кандидатства с проект пред Министерството на иновациите и растежа за изграждане на довеждаща инфраструктура в новоприсъединените терени край село Еленино. Стойността е за 17 милиона лева, а парите са по Плана за възстановяване и устойчивост. Преди дни в ефира на Радио Стара Загора Радослав Танев сподели притесненията си около забавянето на старта на програмата. И защото всичко в нея е обвързано със срокове, изпълнителният директор на Индустриална зона Загоре изрази надежда, че все пак България няма да загуби парите.  

В условията на така наречената зелена сделка, жизнено важно за града и Общината, е регионът да получи възможност за осигуряване на алтернативен бизнес, който пък да даде и алтернативна заетост, казва Танев. Според него, превръщането на бившето Летище Стара Загора в индустриална зона трябва да бъде приоритизирано като регионален проект. А теренът да бъде предоставен на община Стара Загора, защото практиката показва, че това е оптималният вариант за привличане на инвеститори. Според Танев, това трябва да се случи колкото е възможно по-скоро, ако искаме да имаме буфер в пика на промените около зелената сделка. 

Още новини