Начало Новини Актуално В БТПП се подписа Меморандум за сътрудничество между бизнеса и науката

В БТПП се подписа Меморандум за сътрудничество между бизнеса и науката

Актуално
Меморандум

Председателят на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) в България академик Васил Сгурев и председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов подписаха Меморандум за сътрудничество между бизнеса и науката. Акад. Сгурев изрази желанието на научната общност да заработи реално български венчърен фонд за финансиране на българските изобретения.

Само подкрепата по програма Джереми за развитие на върхови научни разработки в полза на бизнеса няма да бъде достатъчна, затова трябва и държавата да поеме своята част от преките гаранции за научен напредък, съобщиха от пресцентъра на Палатата.

Това е схема, по която развитите държави правят серии от финансирания в полза на научните разработки по правилата на пазара, и се издържат. В началото на прехода няколко такива венчърни фондове работеха добре в България, припомни председателят на БТПП Цветан Симеонов, но вероятно заради кризата сега има едно отдръпване от този тип рискови инвестиции.

Съветът по иновациите при БТПП вече прави селекция на научно-изследователски фирми и колективи, които да кандидатстват за финансиране за иновативните мерки по ОП Конкурентоспособност, припомни съпредседателят на Съвета по иновации Йосиф Аврамов. Той увери, че в предварителни срещи с представители на Европейски инвестиционен фонд, състояли се по-рано в Палата, е потвърдено заработването от следващата година на Фонд за венчърно финансиране на научно-технически проекти. Финансирането ще протече на няколко етапа. През януари започва първият етап на стойност 30 млн евро. Ще последват още два етапа от по 60 млн евро, а през месец април е предвиден и четвъртият етап на финансиране от 21 млн евро.

Венчърният фонд ще работи на пазарен принцип, като бенефициентите няма да разчитат единствено на европейските пари за реализация на своите проекти, а ще се търсят и частни инвеститори със съдейстивието на неправителствени организации, по примера на западния модел за насърчаване на научните достижения. По този начин ще се стимулира взаимодействието между бизнеса и научните среди в България.

В подписания Меморандум между ФНТС и БТПП се предвижда модернизиране на начините за привличане на научния, инженерно-технически и икономически потенциал на страната при обсъждане и разработка на регионални и национални бизнес-програми. Предвидено е още провеждане на обучения по програмата European Computer Driving License (Европейски сертификат за компютърни умения) и издаване на Европейски сертификат /ECDL.

Още новини