Начало Новини Актуално В БТПП обсъдиха мерки за финансова стабилност на българската пенсионна система

В БТПП обсъдиха мерки за финансова стабилност на българската пенсионна система

Актуално

Намаляване разходите на бизнеса за обслужване на социалните и осигурителните плащания чрез въвеждането на единен платежен документ обсъдиха на среща в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) г-жа Христина Митрева – управител на НОИ и председателят на БТПП Цветан Симеонов. Сега вноските към НОИ са правят чрез пет различни документа, по което се плащат такси, съобщиха от пресцентъра на Палатата.

Срещата с най-голямата работодателска организация бе за представяне на Мерки за гарантиране на дългосрочната финансова стабилност на българската пенсионна система и за подобряване адекватността на пенсиите. Те са предложение на консултативния съвет по пенсионната рефрорма и предстои да бъде внесена за обсъждане в правителството.
В срещата беше коментирана позицията на БТПП за премахване тавана на осигурителните вноски, което задължително трябва да се обвърже с премахване тавана на пенсиите. Управителят на Националния осигурителен институт г-жа Митрева информира, че в близки дни се очаква да бъде публикувана Зелена книга на пенсионните системи в страните от Евросъюза, от където по общи критерии ще бъдат преценявани възможностите за гарантиране на дългосрочна финансова стабилност на пенсионните системи.

 

Още новини