Начало Новини Актуално В Брюксел обсъдиха бъдещето на политиката на сближаване в Европа

В Брюксел обсъдиха бъдещето на политиката на сближаване в Европа

Актуално
Стара Загора

Областният управител на област Стара Загора Йордан Николов участва в конференция на Асамблеята на европейските региони (AER) на тема Бъдеще за кохезионната политика, която се проведе на 7 и 8 декември в Брюксел. Николов представи пред участниците презентация за Долината на тракийските царе край Казанлък и Неолитните жилища в Стара Загора.

Конференцията, посветена на сближаването в Европа и предизвикателствата пред регионите в светлината на предстоящата реформа, събра над 250 участници и експерти, участващи в европейската политика на сближаване. Дискусиите бяха обогатени от присъствието на комисаря за регионалната политика Йоханес Хан, съобщиха от пресцентъра на областна управа Стара Загора.
В разпространено прессъобщение се казва, че въпреки всеобщото задоволство от заключенията в 5-я доклад на ЕК за икономическо, социално и териториално сближаване, Асамблеята на европейските региони (AER) изразява дълбоко съжаление за невъзможността регионите да се включат като пълноправни партньори заедно с Европейския съюз и неговите държави-членки.
Ако регионите приветстват целта да поддържат конкурентоспособността и въвеждането на нови методи отворени за всеки регион, то част от предложените условия за прилагане, все още не са задоволителни. "Загрижени сме за предложенията на ЕК, че ще се стреми да санкционира региони, като ги лишава от техните структурни фондове, ако не осъществяват структурните реформи, свързани с политиката на сближаване", каза Жан-Клод Гасо, член на Бюрото на AER и заместник-председател на Регионалния съвет на Лангедок-Русийон (Франция).
AER представи Бяла книга за политиката на сближаване, като акцентира на важността да се запази сближаването като цел. За AER целта на сближаването, символ на европейската солидарност, не може да бъде редукция на бюджета.
В дългосрочен план ЕС ще привлече нови страни-членки, поради което би било глупаво да следва политика, която би трябвало да се преразгледа при приемането на нови членове. В тази връзка асамблеята предлага опростяване на правилата за предоставяне и експлоатация на фондовете. Освен брутния вътрешен продукт на глава от населението, като критерий за статуса и нуждите на територията, трябва да бъдат взети предвид нивото на нововъведения, привлекателността на региона и икономическия статус на населението. AER предлага и съществено преразглеждане на подготвителната фаза на териториални проекти за сътрудничество, с цел подобряване на стратегическата интеграция в рамките на регионалните политики.
Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че политиката на сближаване и икономическата стратегия „Европа 2020” на Европейската комисия взаимно се допълват. Както бе посочено от г-н Жан-Люк Vanraes, министър по външната политика в Брюксел-столица, "Европа 2020" е амбициозен проект и този доклад призовава за свързването му с политиката на сближаване. Последната неофициална среща на министрите, отговорни за кохезионната политика потвърди връзки с „Европа 2020”, и същевременно настоява за условия и политика на сближаване за всички. Ако политиката на сближаване трябва да запази своя специфика и да бъде гъвкава, за да се вземат предвид специфичните нужди на всеки регион, тя също така е идеалния инструмент за изпълнение на „Европа 2020”, благодарение на хоризонталния си характер ".
Асамблеята на европейските региони AER е най-голямата независима мрежа от региони в Европа. Обединявайки повече от 270 региона от 33 страни и 16 междурегионални организации AER е политическият глас на своите членове и форум за междурегионално сътрудничество.

Още новини