Начало Новини Актуално В България се очаква грипна епидемия през октомври

В България се очаква грипна епидемия през октомври

Актуално

Грипна епидемия може да се очаква в България от края на октомври до началото на март, заяви доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Обикновено грипните епидемии у нас настъпват не по-рано от октомври.

Предвид това, че миналата година в страната нямаше грипна епидемия, възможно е тази година тя да се развие и по-рано от октомври, смята епидемиологът. Към момента в страната не се наблюдава увеличение на броя на заболелите от грип.
Според анкетно проучване за лечението на грипа в България, извършено през август, най-често предписваната терапия е комбинация от симптоматични средства, антивирусни препарати и антибиотици. До лечението с антибиотици се прибягва най-често при усложнения, пише econ.bg.
Най-голям процент от анкетираните фармацевти - 36 на сто, посочват симптоматични препарати като най-търсени от пациентите при вирусни заболявания. При 22 на сто от отговорите симптоматичните медикаменти са споменати в комбинация с антивирусни.
Основният извод от проучването е, че у нас антивирусните препарати при лечение на грипни заболявания се използват сравнително малко. Най-малко търсени от пациентите са хомеопатичните средства и хранителните добавки.
В България се предлагат три вида антивирусни препарати, които са ефективни, както към сезонните грипни вируси, така и към новия грип А /H1N1/, каза Кожухарова. Тя посочи, че ваксинирането срещу грип, като най-ефикасен начин за профилактика, трябва да стане преди началото на грипната епидемия, а не когато се разболеем.
Досега в България са регистрирани 68 случая на новия вирус от изследвани около 500 души. Кожухарова добави, че новият грип носи всички белези на сезонния грип и също като него се разпространява лесно. Националната референтна лаборатория по грип и респираторни инфекции разполага с тестове за изследване на новия грипен вирус, като резултатите могат да бъдат получени за няколко часа.
По данни на Световната здравна организация 7-8 фирми произвеждат ваксини срещу новия грипен вирус, но към момента не е одобрен нито един препарат.

 

Още новини