Начало Новини Актуално В България се изграждат 260 км магистрали

В България се изграждат 260 км магистрали

Актуално
Павлова

В момента се изграждат 260 км магистрали. До 2020 г. сме планирали да бъдат готови още 450 км и над 800 км скоростни пътища. 2,8 млрд. евро са необходими, за да приключим приоритетните проекти и още 4,255 млрд. евро за резервните. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на седмата годишна конференция Стратегическа инфраструктура, България 2012.

Тол системата трябва да бъде готова през 2015 г. Ще се постараем да намерим изпълнител чрез публично-частно партньорство, който да я изгради и тя да бъде GPS-базирана. Стартираме и нов принцип с автомагистрала Люлин – вече няма да плащаме за това колко дупки са закърпени, а за нивото и качеството на поддържането, каза още министър Павлова.

Извън големите проекти, не забравяме и пътищата от втори и трети клас, които са 80% от нашата мрежа. За тях имаме 500 млн. лева по Оперативна програма Регионално развитие. Над 300 км са в процес на рехабилитация, реконструкция и изграждане. За оставащите 230 км се извършват тръжни процедури, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Освен с европейско финансиране по двете оперативни програми - Транспорт и Регионално развитие, използваме средства от държавния бюджет, Европейската централна банка и Световната банка, обобщи министър Лиляна Павлова.

Още новини