Начало Новини Актуално В България има много пазарни ниши за Бавария

В България има много пазарни ниши за Бавария

Актуално
работа

От няколко години познаваме българския пазар и в доста области виждаме възможности за сътрудничество - металообработка, в технологиите за опазване на околната среда, в браншове от комуналните услуги, казва Ник Нахтсаайм, завеждащ отдел в баварското дружество за международни икономически отношения Баиерн интернационал.

- Хер Нахтсхайм, участвате на Пловдивския панаир, с какво е интересна България за германските фирми?
-  Баиерн интернационал подпомага малки и средни предприятия - финансово и организационно. Нашата страна е доста силна в експорта, затова и усилията ни са в тази посока -да подпомагаме местни фирми да реализират свои продукти в чужбина.
Ако под немски фирми разбирате баварски, защото ние сме баварско представителство, ще кажа, че целта на нашите фирми на първо място е да намерят връзка с български партньори. В по-дългосрочна перспектива да намерят представители на своите фирми, за да могат да осъществят една по-дългосрочна програма.

- От кои браншове са фирмите, с които участвате на Пловдив 2010?
- Широка палитра, най-различни - като се започне с технологии за опазване на околната среда, металообработка, електроника и електротехника, машиниостроене, консултантски фирми, в най-различни сфери.

- Смятате ли, че има пазарни ниши у нас?
- Разбира се, че има, иначе не бихме били тук. Има много. Нашите представители са тук да ги открият и да стъпят на тях.

- Познавате ли българския пазар, впечатлението Ви?
- От няколко години познаваме българския пазар и в доста области виждаме възможности за сътрудничество - металообработка, в технологиите за опазване на околната среда, в браншове от комуналните услуги.
Има промяна в България през последните години, новости. Особено интересно за нашите фирми е, че България получава немалка финансова помощ от ЕС и какво става с тези европейски пари за подпомагане на определени програми и проекти. Това са допирни точки, в които нашите фирми биха могли да имат по-конкретни контакти и сътрудничество с българските.

-  Чувства ли се още кризата в Германия?
-  Разбира се, но в последните месеци се забелязват тенденции на стабилизиране и канализиране. У нас особено силно бяха засегнати машиностроенето и строителната индустрия. Това са браншове, в които се инвестираха много пари, затова при тях кризата се почувства най-силно. Сега при тях нещата постепенно се подобряват.

- Впечатлението Ви от изложението в Пловдив тази есен?
- Ако съм откровен, ще кажа, че, според мен, значението на този панаир заглъхва. До това заключение стигам от участниците - те намаляват, намалява и специализираната публика на панаира. Според мен, за това не трябва да търсим причините само в кризата.
Панаирът е разпръснат в много широка палитра - от най-сложни технологии до производство на обикновени консумативи и стоки, а това за нас е необичайно. Нашето пожелание е панаирът да се специализира в определени насоки и да не е така разпръснат.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини