Начало Новини Актуално В Арсенал - Казанлък започва цялостна проверка

В Арсенал - Казанлък започва цялостна проверка

Актуално

цялостна проверка Арсенал

Комплексна проверка започва в Арсенал АД, съобщи на специална пресконференция в Казанлък главен комисар Ангел Антонов, директор на Национална дирекция Полиция. Проверката е разпоредена лично от премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Пресконференцията бе по повод двата инцидента в казанлъшкото дружество, станали на 11 и 12 септември.

При първия случай е възникнал пожар в цех 110 на завод 3. Пожарът е станал след работно време в цех и склад за нитроцелулоза. Ситуацията е овладяна, води се разследване, образувано е досъдебно производство. Според изнесената на пресконференцията информация, вторият случай, станал в завод 3, е локален взрив в цех 140 за валцоване на барут. Взривът е възникнал през работно време - при извършване на ремонтни дейности. Остатъчен барут се е възпламенил и е предизвикал инцидента. Извършва се оглед на мястото на произшествието, образувано е и досъдебно производство. И двата случая са без жертви и пострадали, няма никаква опасност за населението на територията на община Казанлък, информира главен комисар Ангел Антонов.Той съобщи за цялостната проверка, която започва в Арсенал и която ще обхваща технологичните и производствени процеси в дружеството. Сформиран е екип от специалисти от София и местни експерти и резултатите ще бъдат оповестени след приключване на неговата работа.

Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда информира, че през 2011 -2012 г. са направени общо 37 проверки от инспекцията, при които са образувани 16 административно-наказателни производства и са наложени глоби за над 30 хил. лева.

Според комисар Божидар Василев, началник сектор Контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР, през 2012 г. са извършени 73 проверки, при които не са констатирани нарушения при съхраняване на боеприпасите. За 2011 г. проверките са 150. Той подчерта, че производството е сложно и изисква високоспециализирани работници, но на практика процесът е подценен и тези специалисти не са достатъчно в завода. Затова МВР е внесло предложение в Министерството на образованието, младежта и науката да се възобнови обучението на специалисти за този вид производство.

Пенка Начева, директор на РИОСВ - Стара Загора подчерта, че инсталираната днес на площадката на завода станция е направила измервания, които показват, че няма отклонения от нормалните показатели на въздуха.

В пресконференция в Община Казанлък, водена от главен комисар Ангел Антонов, директор на Национална дирекция Полиция, участваха областният управител на област Стара Загора Недялко Недялков, комисар Божидар Василев, началник сектор Контрол на общоопасните средства към МВР, старши комисар Алекси Алексиев, директор на ОД на МВР - Стара Загора, комисар Стоян Колев – началник Областно управление Пожарна безопасност и защита на населението, гл. инспектор Стойно Стойнов, началник на РУ Полиция - Казанлък, Дичо Атанасов, заместник-окръжен прокурор на Стара Загора, инж. Румяна Михайлова, изп. директор на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, Камен Маринов, директор на Инспекцията по труда – Стара Загора, инж. Пенка Начева, директор на РИОСВ - Стара Загора, заместник-кметовете на община Казанлък Даниела Коева и Петър Косев, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Още новини