Начало Новини Актуално В 7 училища в Казанлък ще се въведат мерки за енергийна ефективност

В 7 училища в Казанлък ще се въведат мерки за енергийна ефективност

Актуално
Стара Загора

Казанлък е сред общините, които подписаха договор за финансиране на проекта Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения по Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР). Договорът е по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Одобреният за финансиране проект на Община Казанлък за внедряване на мерки за енергийна ефективност в 7 учебни заведения е на обща стойност 3 566 992, 58 лв. Той касае въвеждането на мерки за енергийна ефективност в сградите на училищата ХГ „Св.Св.Кирил и Методий”; ОУ „Мати Болгария”; ПМГ „Акад. Никола Обрешков”; Гимназия „Петко Стайнов”; ОУ „Никола Вапцаров”; ОУ „Чудомир” и ОУ „Георги Кирков”, гр. Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината.
Проектът e изключително важен за повишаване на енергийната ефективност в училищата на територията на общината, за подобряване на училищната база и условията за провеждане на учебния процес. Неговото осъществяване стартира с датата на подписването на договора и ще продължи 23 месеца. Първата стъпка е подготовка на тръжните процедури по изпълнението му.
Проектът предвижда в  ОУ „Георги Кирков” да се направи топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива, подмяна на старата дограма в сградата. В сградата, в която се помещават ОУ „Никола Вапцаров” и гимназия „Петко Стайнов”, ще бъде направено топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива и на подова плоча към неотопляем сутерен, подмяна на старата дограма и на горивната база, подмяна на стари осветителни тела с нови енергоспестяващи. Проектът за ПМГ „Никола Обрешков”включва топлоизолиране на стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива на сградата, топлоизолиране на подова плоча и подмяна на осветителни тела. В ОУ „Чудомир” по проекта ще се направи топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива на сградата.  Със средствата, одобрени по проекта за сградата, в която учат учениците на ХГ „Св.св.Кирил и Методий” и на ОУ „Мати Болгария”, ще бъде подменена старата дървена дограма, ще се направи топлоизолация на покривната плоча, топлинно изолиране на неотопляемия сутерен, подмяна на остарелите и неефективни зидани котли на дизелово гориво с нови водогрейни котли, предназначени за работа с природен газ, подмяна на щрангове на отоплителните тела.

Още новини