Начало Новини Актуално Уволниха синдикален лидер в Ремотекс - Раднево

Уволниха синдикален лидер в Ремотекс - Раднево

Актуално

Веднага след завръщането си от едномесечен принудителен отпуск председателят на Стачния комитет и лидер на КТ "Подкрепа" в "Ремотекс - Раднево" Живко Запрянов е бил освободен от работа, стана ясно вчера. Уволнените са общо 8 души, 7 мъже - машинни монтьори, и една жена - общ работник. Сред тях е и още един член на Стачния комитет - Антон Лесингеров, който е и секретар на ИК на синдикалната организация на "Подкрепа".

Като мотив за освобождаване от работа в заповедта е посочен чл.328, ал.1, т.4 от Кодекса на труда - при спиране на работа за повече от 15 дни, поясни вчера Живко Запрянов и припомни, че още при пускането в принудителен престой на цех "Барабани" е предчувствал такова развитие на нещата. "Това всъщност е третият случай, в който ръководството на предприятието пуска хора в престой и след това уволнява част от тях със същия мотив. Има случаи на освободени работници, които са трудоустроени. Смятам, че има договорка между началниците на цеховете, защото Кодексът на труда позволява да бъдат прехвърляни работници от един цех в друг, а след това уволняват точно тези хора", коментира Живко Запрянов.
Във вторник от името на Стачния комитет е изпратено уведомление до ръководството, че поради неспазване на посочени в подписания през април протокол клаузи - неизплащане на всички заплати за март и аванс за април, липса на преговори по Колективния трудов договор и невъзстановяване на сумите от ВСК, от 10 април ще бъдат подновени стачните действия, пише вестник Старозагорски новини. Според ръководството дължимите суми са изплатени, но справката на синдикатите показва, че в няколко цеха работниците все още не са получили чаканите възнаграждения. От отговора на мениджмънта ставало ясно още, че преговори не можели да се водят поради отсъствието на началник-отдел "Човешки ресурси".
Уволненият синдикален лидер е изпратил писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, до областния управител Йордан Николов, централата на КТ "Подкрепа" и миньорските синдикати и медиите. Освободените са категорични, че ще заведат дело, още повече, че Живко Запрянов е под защитата на закона като синдикален лидер. "Достъпът ми до завода е спрян, въпреки че има процедури, които трябва да се изпълнят при напускане. Казах на колегите, че независимо от всичко, съм с тях, синдикалният лидер не се назначава, а се избира и имам тяхното доверие. Организацията ни наброява повече от 360 души, независимо от отказа да се събира членски внос по ведомост, ние го събираме на ръка и хората очакват от нас защита, не можем да ги предадем. Смятам, че в понеделник сутринта ще има протести", каза Живко Запрянов.

Още новини