Начало Новини Актуално Уволниха двама зам.-кметове на Община Раднево

Уволниха двама зам.-кметове на Община Раднево

Актуално

РадневоСъс заповед на кмета на Община Раднево д-р Юлиан Илчев зам.-кметът на Община Раднево по Социални дейности Валентин Герасимов и зам.-кметът по Евроинтеграция Александър Иванов бяха освободени от длъжност. Двамата са членове на Гражданско движение Възраждане на Раднево.

Движението издигна кандидатурата на д-р Илчев през есента на 2009 г. като продължител на дейността на починалия Нончо Воденичаров по време на снимките на Сървайвър, предаване, излъчвано по Би ТВ. След кадровата рокада Раднево остана само с един зам.-кмет - Георги Коев, който е от друга политическа сила.
И двамата освободени са били зам.-кметове на общината в продължение на дълги години - Валентин Герасимов - 11 години, а Александър Иванов - 7 години.
И двамата твърдят, че до вчера са нямали конфликти с работодателя си.
"Получих заповедта си за уволнение днес (б.р. - вчера), но не съм я подписал. В нея няма мотиви, цитиран е само чл.39 от ЗМСМА. Безкрайно съм изненадан от случилото се. Явно заповедта на кмета Илчев е благодарност за свършената от нас работа. Но проблемът е не в уволнението, а в начина, по който беше направено. Предния ден (на 15 септември) заедно открихме учебната година и коментирахме предстоящата сесия. Той можеше поне да ни извика в кабинета си и да ни съобщи за намеренията си. Ако не на мен, поне на Александър Иванов, който оглавяваше предизборния му щаб преди една година. Но за съжаление нищо такова не се случи", коментира вчера пред "Старозагорски новини" Валентин Герасимов.
Александър Иванов отложи коментара си за по-късно време, но изрече лаконично: "Моите принципи съвпадат с тези на покойния ни кмет Нончо Воденичаров. Не съм отстъпил ни на йота от тях и няма да отстъпя."
В посттоталитарната история на България това е първият прецедент в Старозагорска област, когато кмет отстранява двама от заместниците си в един и същи ден.

* * *

Кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев: Нищо лично. Мотивът е оптимизация на екипа

- Д-р Илчев, какъв е мотивът Ви за освобождаването на двамата зам.-кметове на Община Гълъбово - Валентин Герасимов и Александър Иванов?
- Те са освободени на основание чл.39, ал.4 от ЗМСМА. Законът регламентира, че кметът има право да подбира екипа си.
- Имат ли някакви провинения, заради които се стигна до крутата мярка?
- Аз не бих желал да коментирам, с тези хора сме били близки. Основният ми мотив е оптимизация на екипа.
- Ще назначите ли нови хора на техните места?
- Ще го обмисля много добре, защото при назначаването трябва много добре да се преценя дали са необходими такива хора въобще, или ако е необходимо, дали ще се назначат един или двама зам.-кметове.
- От политическа гледна точка настоящото уволнение изглежда доста странно. И Герасимов, и Иванов са от Гражданско сдружение "Възраждане на Раднево", което издигна Вашата кандидатура за кмет като продължител на покойния Нончо Воденичаров...
- Политическата принадлежност на хората за мен не е играла никаква роля, тъй като съм кмет на абсолютно всички граждани, не ги деля по цветове. Аз като лекар не го правих това и продължих по този начин. Но оптимизацията на екипа трябва да бъде един непрекъснат процес.
- Но Александър Иванов беше председател на предизборния Ви щаб...
- Това е факт, който не отричам - да, така беше.
- На двамата ще им бъде ли предложено място в общинската администрация?
- Не възнамерявам.
- По подобен начин ли освободихте служителите от отдел "Инвестиционни дейности"?
- Това се случи с промяната на структурата на Общината, също за оптимизиране на дейността на Община Раднево. На мястото на четиримата назначихме друг инвеститор, който в момента върши прекрасно работата си. Нищо лично няма в освобождаването на хора, заемали определена длъжност в Общината. Просто трябва да се оптимизира работата, ние имаме много отговорности, много проекти, по които се работи в настоящия момент, предстои и газификацията на Раднево, която ще стартира около 15 октомври. Живот и здраве, да продължи така движението на проектите, аз смятам, че ще можем да се похвалим с нещо добро.
- Освен законна страна, въпросните уволнения имат и морална страна в човешки аспект - тези хора са били до Вас по време на изборите, след това сте работили заедно в продължение на месеци...
- В морално отношение, ако задълбаем, пак ще влезем в лични дебри. Всеки има своето основание, просто не бих желал да кажа нито една лоша дума за хора, с които достатъчно сме контактували и бяха наясно с нещата. Искам да си оптимизирам работата, така както аз я разбирам. Ако съм бил на грешен път, догодина има избори и хората ще си кажат мнението. Но дотогава аз поемам цялата отговорност.

Информация и интервю: вестник Старозагорски новини

 

* * *

Освободиха двама замове на Раднево. Очаква се на сесия на 23 септември да станат ясни мотивите

Кметът на община Раднево д-р Юлиан Илчев е освободил с вчерашна дата двама от тримата си заместници, научи „Новината“. С постовете си се разделят Валентин Герасимов, дългогодишен ресорен за културата и образованието, и Александър Иванов, отговарящ на евроинтеграцията, екологията и проектирането. И двамата освободени са от екипа на предшественика му Нончо Воденичаров, който почина миналата година по време на снимките в телевизионното шоу „Сървайвър“ на Филипините. Иванов беше и председател на Предизборния щаб на д-р Илчев, когато спечели частничните местни избори за кмет, издигнат от коалиция „Възраждане за Раднево“. Вчера Александър Иванов потвърди, че е освободен, но не пожела да коментира предприетата от градоначалника  мярка. Мобилният телефон на колегата му Герасимов не беше включен.
Въпреки многобройните опити до редакционното приключване на броя „Новината“ не успя да се свърже с кмета Юлиан Илчев.
„Официално Общинският съвет не е уведомен за това решение на кмета, това е негово решение. Не зная и мотивите за него. По закон в кметските правомощия е да освобождава заместниците си дори без предизвестие. Предполагам, че на предстоящата сесия на ОбС следващия четвъртък д-р Илчев ще ни информира за мотивите си“, каза пред „Новината“ председателката на Общинския съвет Теменужка Сотирова. Според нея, до този момент при старейшините не е постипило предложение за промяна в структурата на общинската администрация. Сотирова също отказа коментар по случая.
Новината за освободените кметове отприщи различни слухове в миньорското градче. Според запознати, кметът на Раднево е предприел непопулярната мярка като необходимост от по-ефективно управление на общината и като част от антикризисните мерки. Сред местните обаче се носят слухове за намеса на политически сили в местното самоуправление, но никой засега не пожела официално да ги потвърди или отхвърли.

Информация: вестник Новината

Още новини