Начало Новини Актуално Уволниха директора на Казанлъшкия театър по време на турне

Уволниха директора на Казанлъшкия театър по време на турне

Актуално

Двама полицаи са връчили заповедта за прекратяване на правомощията на ВрИД директор на общинския театър в Казанлък Атанас Чопов по време на турне на театралната трупа в Пирдоп на 14 май. Това оповестиха на пресконференция на 15 май актьорите от театъра, присъствали на случката.

В понеделник предиобед в читалищната сграда, където се помещава и общинският театър, с полицай на гл. счетоводител на театъра бе връчена заповед за инвентаризация на имуществото. По това време е трябвало да се връчи и заповедта за освобождаване на Чопов като шеф на театъра.
След като не са го открили в Казанлък, полиция го намерила на турне в Пирдоп.
На пресконференцията стана ясно, че Чопов е отказал да подпише заповедта с мотива, че не това е мястото и времето. Заповедта му е връчена в присъствието на двама свидетели.

Това потресло колектива, заяви на брифинг в театъра Костадин Попов - синдикален лидер и член на трупата.
За пореден път бе потвърдено, че колективът на театъра няма да пусне новия директор Диана Рамналиева да влезе в сградата и че ако иска да го ръководи, трябва да го прави от друго място.
Малко след пресконференцията Рамналиева успя да влезе в сградата, с помощта на полиция и членове на комисията по инвентаризация.

На пресконференция кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви категорично, че няма решение за закриване на общинския театър. Тя определи всички опасения в тази посока като измишльотини.
Бе обаче категорична, че ще настоява за прозрачност в театъра и да се знае къде отиват 400 хиляди лева.
Кметът на Казанлък определи като притеснителен договора, сключен преди 5 години между ВрИД директор на театъра Атанас Чопов и председателя на читалище Искра - 1860 Васил Самарски.
Съгласно този договор, всички реквизити на театъра следва да се завеждат на НЧ Искра - 1860.
Ще се окаже, че на практика театърът ни е гол, обобщи Стоянова, според която 70% от субсидията за него отивала за издръжка и 30% - за други дейности.
На въпрос за искания наем от страна на НЧ Искра - 1860 от Общината, за да остане общинският театър в помещения, читалищна собственост, Стоянова заяви, че е склонна да определят наем, стига театърът да работи там нормално.

Обявилите на практика трета седмица гражданско неподчинение актьори, според кмета на Казанлък имат два избора: или да правят това, за което получават заплати, или да отидат на борсата, ако не им харесва. Инвентаризация в общинския театър на Казанлък не е правена от неговото създаване преди десетина години, финансова ревизия - от 8 години.
Помолена за коментар относно намерението на освободения вече театрален директор да обжалва проведения конкурс за избор на нов шеф на театъра, кметът на Казанлък каза: Всички конкурси по КТ са необжалваеми.
Самият Атанас Чопов е ВрИД директор от 2006 година, на база анекс към трудовия му договор за актьор в общинския театър.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини