Начало Новини Актуално Уволнени от Ремотекс - Раднево търсят правата си в съда

Уволнени от Ремотекс - Раднево търсят правата си в съда

Актуално

Двете уволнени от "Ремотекс - Раднево" ЕАД работнички Керка Кунева и Иванка Михалева ще търсят правата си по съдебен ред. Защитата им поема безплатно довереният адвокат на КНСБ Георги Бинев, след като двете жени са потърсили помощта на синдикатите.

Те са освободени със заповед на изп. директор на дружеството инж. Сабин Спахиев на 18 декември, два дни след протеста на работниците за неизплатени заплати, когато пред камерата на bTV споделиха, че не са получавали възнагражденията си. Мотивите са "уронване престижа на предприятието и изнасяне на невярна информация в медиите".  На 17 декември работничките са подписали декларации, че не страдат от определени заболявания, поставящи ги под защитата на Кодекса на труда, третата им колежка, направила изявление пред камерите, обаче има хронично заболяване и това я спасява от уволнението. Спрямо освободените е приложена и санкция по чл. 221, ал. 2 от Кодекса на труда - те дължат на работодателя едно брутно месечно възнаграждение.
От Дирекция "Областна инспекция по труда" правят проверка на фирмата по сигнал и установяват нарушения - неизплатени заплати, липса на работно облекло и безплатна храна, работа при лоши метеорологични условия. Факти, които посочват и работниците, и синдикатите.
Последните пари, които са им преведени, са аванс за октомври. "Изплащам заем и щом нещо влезе в сметката ми, банката го тегли", каза Керка Кунева. Жената има 20 години стаж и е съкратена малко преди пенсия. Живее сама в с. Знаменосец и няма на кого да разчита. Другата освободена работничка - Иванка Михалева, е от Раднево. В "Ремотекс" е от година и половина. "За работното облекло сме се примирили, сами си купуваме, но с какво да живеем, като не ни плащат, заеми имаме, деца гледаме", казва тя. Въпреки тежкото си положение, двете жени и сега не се отказват от думите си. Те не могат да си позволят разходи за адвокат, затова намесата на КНСБ за тях е спасение, пише вестник Старозагорски новини.
"Ще заведем дело в Районен съд - Раднево, където е седалището на работодателя. Делото е по чл. 344, ал. 1 от Кодекса на труда. Според него уволнението трябва бъде признато за незаконно и да бъде отменено, двете жени да бъдат възстановени на предишната работа, да получат полагащите им се, но неизплатени заплати, както и обезщетение за времето, през което са безработни поради уволнението. Срокът, за който работодателят дължи обезщетение на освободените от работа, не може да е по-дълъг от 6 месеца. Обезщетенията трябва да бъдат изплатени с дължимите лихви, както и ответната страна да заплати разноските по делото", коментира адвокат Георги Бинев, според когото има всички законови основания за спечелване на делото.

Още новини