Начало Новини Актуално Увеличиха срока за ин витро

Увеличиха срока за ин витро

Актуално

От шест месеца на една година се удължава срокът за извършване на процедурата на жените, одобрени за изкуствено оплождане със средства от Фонда за асистирана репродукция, който в момента разполага с 15 милиона лева. Удължаването на срока е предвидено в промените на правилника на Фонда.

Новината е много добра! Това ще помогне на много жени да се включат. Имам предвид тези, които са между втория и третия опит, и се нуждаят от операция или хормонално лечение, преди отново да пристъпят към ин витро, сподели мнението си пред Старозагорски новини доц.д-р Атанас Щерев, бащата на ин витро-то у нас. Според него промяната ще облекчи близо половината от жените, които подават документи за извършване на процедурата с държавно финансиране. Сега се отпускат средства за до три опита.
На въпрос дали е възможно през тази година да бъдат родени 3 хиляди бебета по метода ин витро, както пожела здравният министър преди дни, специалистът отговори: Важно е да се изнесат коректно данните за успеваемост на всички болници и клиники, в които се извършват такива процедури, преди да се правят предварителни разчети. При нас това се случва за четвърта година и вече имаме 38% успеваемост. Дори и този процент да е достигнат някъде другаде, е много трудно да се направят предварителни обобщени прогнози за крайния резултат. Но по-важното е да се помогне на повече българки да имат деца. По повод удвояването на срока за асистирана репродукция, от фондация Искам бебе заявиха, че ще настояват да бъдат дадени по-големи правомощия на жените на 42 години, тъй като за тях това е последният шанс за ин витро процедури преди навършването на тази пределна възраст. След това държавата отказва финансова помощ за изкуственото оплождане. В момента здравното министерство има договор с повече от 20 заведения, където се извършва ин витро оплождане, като последната открита клиника е в Бургас.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини