Начало Новини Актуално Увеличени са таксите за ползване на общински площи за търговски цели в Стара Загора

Увеличени са таксите за ползване на общински площи за търговски цели в Стара Загора

Актуално

По повод увеличението на таксата за ползване на общински площи за търговски цели в Стара Загора информация и коментар дава Елка Бонева, началник на отдел Административни бюра, към Община Стара Загора.

Още в началото искам да подчертая факта, че размерът на общинските такси не беше променян от 2002 г. - т.е. през 8-те години не беше съобразяван с ръста на инфлацията, с поскъпването на услугите, свързани с акумулираните от търговските обекти разходи за почистване например на отпадъците, които неизбежно съпътстват дейността им, или със средствата, вложени за подобряване на околната инфраструктура. За да не е преходът към увеличението рязък и драстичен, през 2008 г. актуализирахме само таксите за поставяне на маси пред заведенията - т.нар. тротоарно право. Завишението е по волята и на общинските съветници, бе одобрено на сесия на Общински съвет и отчита променените реалности, поясни пред вестник Национална бизнес поща г-жа Бонева.
Тя цитира и НЯКОИ ДРАСТИЧНИ СЛУЧАИ НА МНОГО НИСКИ РАЗМЕРИ ОБЩИНСКИ ТАКСИ. Така например, таксата за поставяне на маса за продажба на билети за концерт или театър преди промяната е била 0.50 лв. за кв.м на ден. Всеки знае, че само един билет за концерт или постановка струва средно около 10 лв. В такъв случай печалба се изключва като възможност, а символичната такса не стига, образно казано, да плати само хартията, нужна за изготвянето на разрешителните за този вид търговия.

Според дейността си за временните обекти върху общинска земя, се заплащат различен размер такси. В зоната на суперцентьра (Административно-де-лови център, включваща територията между улиците Христо Ботев, Генерал Столетов, Свети Патриарх Евтимий и Свети Отец Паисий и Супер зона - с граници: от ул. Хаджи Димитър Асенов до ул. Свети Патриарх Евтимий и от ул. Свети Княз Борис до ул. Генерал Гурко), таксата за РЕП и продажба на книги е скочила от 19 на 40 лв. на кв. м на месец. Най-ниска е таксата за предлагащите собствени произведения на изкуството и занаятите - 30 лв. на месец за кв.м. Те обаче трябва да представят документ, че са членове на занаятчийската камара. Продаващите цигари от автомат заплащат 50 лв. на кв. м за месец. Най-висока е таксата за продажба на промишлени стоки - 100 лв. месечно на кв. м.

Увеличението на таксите е многократно обсъждано, съобразено е с пазарната ситуация, с нивото на наеми, с нивото на поносимост и горната граница. ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА НЕ Е ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО, НО НЕ Е И СОЦИАЛНА СЛУЖБА.
Във времето на финансова криза определените нови такси са разумни и носят приходи в общинския бюджет. От друга страна създаваме възможност за редуциране броя на обектите, според целесъобразността на разполагането им, казва Елка Бонева. Общината има предписание от Сектор Пътна полиция кои от временните обекти пречат на видимостта и повишават опасността от злополуки в града. Освен това, Община Стара Загора държи на модерната визия на града, а е длъжна и да балансира интересите между дребните търговци и търговците в магазинната мрежа, плащащи огромни наеми. Съгласете се, че не е редно витрината и входът на един добър магазин да са затулени от маси и павилиони пред него, мотивира се гжа Бонева. Тя съобщи, че В МОМЕНТА СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА РАБОТИ 10-ЧЛЕННА ОБЩИНСКА КОМИСИЯ, в която участват двама от заместник-кметовете - Велизар Балабанов и Белчо Белчев, финансистът на общината Цанка Ганева, главният архитект Иван Кирчев и др. специалисти. Целта на комисията е да преосмисли в следващите З месеца разполагането на временните търговски обекти в града, съобразно изискванията за безопасност на движението и европейски вид на града. Това е причината и търговската зона от бул. Цар Симеон Велики в центъра на Стара Загора да се измести като продължение на общинс кия пазар върху пространството зад Универсалния магазин.
ПО ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА И ТО НА ИЗТОК ОТ УЛ. ЦАР ИВАН ШИШМАН ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА РАЗРЕШАВА разполагането само на маси за продажба на ядки, пуканки и сладолед от витрини и фризери. От 15 до 19 март се подават документите за обектите, желаещи да продават сладолед на улицата, а на 23 март е жребият. Таксата в центъра ще е 40 лв. на кв.м за месец.

Градът, според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора - изменена с Решение No 743 от 28.01.2010 година (може да се намерите на сайта на общината), е РАЗДЕЛЕН НА 5 ЗОНИ.
Ако таксата за определен тип търговски обекти в първа - централна зона е 40 лв. за кв.м, във втора зона е 30 лв., в трета - 20 лв., четвърта -15 лв., пета -10 лв. Последна, пета зона, включва селата и най-крайните квартали в близост до външната дъга на Стара Загора. В същата пропорция се движат таксите в петте зони за всички видове временни търговски обекти.
Актуализираните такси вече внесоха реални приходи в Община Стара Загора - доказват го данните за скоро приключилия пазар на мартеници. При 2300лв., влезли в бюджета на общината от тази търговска дейност през миналата година, сумата сега е 13 000 лв., съобщи г-жа Бонева и допълни, че по време на криза и в общинския бюджет трябва да постъпват оптималните средства от всяка дейност и всеки общински имот, за да е в състояние общината да осигурява услуги за гражданите, да работи по социалните си ангажименти и за развитието на града.

Още новини