Начало Новини Актуално Увеличават се случаите, в които работници полагат труд без да е сключен трудов договор

Увеличават се случаите, в които работници полагат труд без да е сключен трудов договор

Актуално

Инспектори на Националната агенция за приходите и на изпълнителна агенция Главна инспекция по труда (ИА ГИТ) започват съвместни проверки в цялата страна. Комбинираните екипи ще следят дали се спазват трудовото, данъчното и осигурителното законодателство. Според статистически данни на двете институции множество фирми декларират, че съкращават служители, но те продължават да работят нелегално.

Друг масов проблем е, че се полага труд без да е сключен трудов договор или трудовият договор е прикрит с граждански. Съвместен екип от двете институции вече извършва анализ на данните от трудовите договори, регистрирани в НАП. Заедно НАП и ГИТ ще идентифицират онези рискови браншове и дружества, които да бъдат подложени на проверка. Туристическият бизнес също ще бъде проверяван, съвместни контролни действия предстоят в идните няколко седмици по цялото Черноморие, съобщават още от двете агенции, информира Insurance.bg.
Инспекторите на НАП ще проверяват дали за всички работещи в дадено предприятие са начислени и внесени дължимите осигурителни вноски и данъци.Освен това служителите на НАП ще следят за укриване на обороти и за спазването на счетоводните изисквания от търговците.

Анализите на ИА ГИТ за последните 9 месеца сочат, че случаите, в които работници полагат труд без да е сключен трудов договор, са се увеличили двойно. Санкцията за работодателя, който допуска служители да работят за него без надлежно сключен трудов договор е 15 000 лв. за всяко лице. Освен това глоби в размер до 10000 лв. ще налага НАП за укриване на обороти, а на некоректните фирми ще бъдат възложени и данъчни ревизии.

„За никого не е тайна, че по време на туристическия сезон се извършват много данъчни, осигурителни и трудови нарушения. Обединяваме усилията на институциите, за да сме по-ефективни, а и да подобрим дисциплината”, каза по повод съвместните проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.


Безработицата и заетостта намаляват едновременно

Спадът на безработицата у нас, започнал през март, ще продължи още месец-два, но едва ли ще падне под 9%. След това очакваме задържане и в края на годината ще има характерното за всяка година леко вдигане на безработицата. Прогнозата е на директора на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова и ако се изпълни, тя ще е по-благоприятна от заложените от правителството 11.4% средногодишно ниво на безработицата. За да тушира по-високата безработица в края на годината, правителството отпусна на агенцията 10 млн. лв. за разкриване на нови работни места чрез субсидии.

Според анализатори обаче наесен няма да има задържане на безработицата, а отново се очаква ръст, макар и без големи пикове, пише вестник Пари.
Тогава се очаква ефектът от допълнителното орязване на щатовете в държавната и общинската администрация. Ако изобщо се случи.
Ако изключим субсидираната заетост, създадена от програмите на държавата и еврофондовете, възстановяването в частния сектор е съвсем плахо и ще даде ефект едва след година, казва Зорница Славова от Института по пазарна икономика.
Според синдикатите пък сивият сектор се разраства и не дава ясна картина за безработицата и заетостта у нас. Така например според данните на НСИ за първото тримесечие на тази година броят на заетите е намалял с около 245 хил. души в сравнение със същия период на 2009 г. Докато броят на безработните лица на възраст от 15 до 64 години се е увеличил със 118 хил. Получава се разминаване от около 125 хил. души, които просто не са се регистрирали като безработни. Извън статистиката за безработните са и около 200 хил. обезкуражени, които от години не търсят работа.

Броят на новорегистрираните в бюрата по труда безработни пада трети пореден месец, отчитат от Агенцията по заетостта. Причината с сезонната заетост, която задържа и разкрива работни места в селското стопанство, туризма, преработващата промишленост и търговията.
В края на май в бюрата по труда са били регистрирани 352 969 безработни лица. Те са с 15 697 души по-малко спрямо април. Само през май новозаписаните в бюрата по труда хора, останали без работа, са 23 273, което е с 12 420 души по-малко в сравнение с април. Най-много работна ръка е освободена от секторите Преработваща промишленост - 18.9%, и Търговия - 18.3%. От строителството през май са освободени 7.5% от безработните, от държавното управление и отбраната - 6.2%, от транспорта и съобщенията - 4.5%, а от хотелиерството и ресторантьорството - 3%.

Преработващата промишленост е и секторът, в който работодатели са обявили най-много свободни работни места през май - 3866. Това показва, че в него текат най-сериозни процеси на преструктуриране, породени от кризата. Освен това през май работодатели от селското стопанство са обявили 2307 свободни работни места, в търговията - 1813, в хотелиерството и ресторантьорството - 968 и в строителството - 763.
Общо работодатели от различни браншове са обявили 13 017 работни места, като само 2% от тях са по мерките за субсидирана заетост на държавата, съобщават от Агенцията по заетостта.
За трети пореден месец над 12 хил. работни места се разкриват на първичния пазар на труда и те се заемат много бързо, коментира Росица Стелиянова. Наблюдаваме обратно наемане на персонал в предприятия, които преди година са съкращавали, допълва тя.

През май пък държавата е разкрила 281 работни места чрез програмите си за заетост, които са финансирани от бюджета. Така за едно свободно работно място са се конкурирали 16 безработни.

Още новини