Начало Новини Актуално Увеличават се безработните в Стара Загора. Равнището от 5,4 на сто е по-ниско от средното за страната

Увеличават се безработните в Стара Загора. Равнището от 5,4 на сто е по-ниско от средното за страната

Актуално

4530 безработни са регистрирани в края на миналата година в Бюрото по труда в Стара Загора. Равнището на безработицата е 5.44 на сто, което е по-ниско от средното за страната (9.13%), но с 2.11 пункта по-високо от предходната година, каза директорът Георги Гьоков на пресконференция на 22 януари. 12 841 са регистрираните хора без работа в Старозагорска област, като и тук равнището на безработица (7.43 %) е по-ниско от средното за страната, уточни той.

Нововключените безработни лица в програмите за заетост от началото на годината за дирекцията в Стара Загора са 1576. Най-голяма заетост осигурява Националната програма От социални помощи към осигуряване на заетост, в която от началото на годината се включиха 296.
На второ място по обхват на безработни лица и социален ефект е Националната програма Асистенти на хора с увреждания, в която са се включили 64 души по заявки за личен асистент, а по проекти за социален асистент - 15 безработни на социално подпомагане, пише вестник Национална бизнес поща.
Успешно се реализират и програмите Помощ за пенсиониране, Нова възможност за заетост, Мел-помена, която е в подкрепа на българския театър, В подкрепа на майчинството и други Обучение за професионална квалификация от началото на годината са започнали 318 безработни, като 250 от тях са включени в обучение по национални и международни програми и проекти.

3305 са заявените от работодатели работни места, от които 2205 са устроени на работа. 1953 са картотекираните в Бюрото по труда работодатели, с които се работи, уточниха от борсата. 135 безработни са започнали работа по различни видове мерки, а 445 работят по програми. 66.72% е усвояемостта, което е по-добре от 2008 г. Тогава имаше много обявени работни места, но нямаше квалифицирани кадри, а сега вече има, посочи Гьоков.
Старозагорското бюро по труда е едно от малкото в страната, в което работи психолог, който може да консултира работодатели и да провежда мотивационно обучение с безработните, допълни директорът.

Още новини