Начало Новини Актуално Утилизирали незаконно 14 тона боеприпаси край Стара Загора

Утилизирали незаконно 14 тона боеприпаси край Стара Загора

Актуално

Петнайсет чувала с 431 килограма артилерийски барут на пръчки и 159 сандъка с 321 различни по вид боеприпаси са намерени при акция на ГДБОП и сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР под кодовото название "Безхаберниците".

При операцията, проведена на 13 и 14 май, е установено, че джепането - артилерийски изстрели, инертни снаряди, осколочно-фугасни снаряди и мини - е утилизирано незаконно в продължение на две седмици в склад в местността Голеш източно от Стара Загора. При огледа е констатирано, че близо една четвърт от боеприпасите, продадени за скрап, са годни за употреба.
На пресконференция в събота, проведена от директора на ОД на МВР - Стара Загора, комисар Алекси Алексиев и наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура Гриша Мавров, стана ясно, че в хода на операцията са задържани и привлечени под отговорност ползвателят на склада, 30-годишният старозагорец Стоян Павлов, и 45-годишният му съучастник Тенчо Илиев от Хасково. На двамата е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Обвиненията са за престъпления по чл. 339, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК (държане и придобиване на боеприпаси без разрешение), за което законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Предстои да бъде привлечен като обвиняем и 39-годишен софиянец.
На този етап е известно, че боеприпасите са собственост на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и са предадени, след проведен през март 2010 г. търг, като негодни на софийска фирма, която има разрешение за търговия с отпадъци от черни и цветни метали. Независимо че Павлов няма лицензи и разрешителни за извършване на дейности с взривни вещества, те са оставени за съхранение в наетия от него склад и е започнала тяхната утилизация.
До провеждането на търга боеприпасите са съхранявани в района на полигон "Змейово" и в момента се установява как сред негодните са попаднали и годни снаряди, заяви комисар Алексиев. Явно някой, умишлено или не, не си е свършил работата. Няма отговор и на въпроса как фирма без съответния лиценз ще търгува с взривното вещество и за кого е било предназначено то? А съдържанието на барута варира от 5 до 10 килограма, в зависимост от вида и калибъра на боеприпаса, уточни комисар Алексиев.
"За мен наистина е пълно безхаберие, че няколко тона боеприпаси се движат в пространството, и то в гъсто населен район, какъвто е Стара Загора. Може да стане голяма беля, ако това се взриви от светкавица например, тъй като радиусът на попадения на осколките ще засегне неколкокилометрова зона", заяви директорът на ОД на МВР. На въпрос на медията ни чие производство са намерените боеприпаси и има ли сред тях натовски, Алексиев отговори, че мунициите са български и съветски.
Работата по случая продължава, уточниха Алексиев и прокурор Мавров.
Емил НИКОЛОВ

Защо "Безхаберниците"?

Разследването по акция "Безхаберниците" продължава, но проблемите около унищожаването на стари боеприпаси - български и внос от чужбина, остават. Не случайно старозагорци свързват обгазяванията на града и региона точно с тази дейност, забулена в мъгли и откровени лъжи.
След като военни министри и началници на Генералния щаб на Българската армия години наред се кълняха, че в Старозагорско не се унищожават боеприпаси, собственикът на "Стройпроект" сам призна пред медията ни, че е утилизирал снаряди, които са закупени от МО. Фирмата има лиценз за тази дейност, но така и не стана ясно защо бяха лъжите на височайшите представители на МО. После последваха изявленията на настоящия министър на обраната, че на полигон "Змейово" се изпробват само боеприпаси на Българската армия и на български фирми, производители на оръжие и муниции. Да, ама не, защото се оказа, че там работи и частна софийска фирма, която не е производител, но пък е спечелила търг на МО за утилизация на боеприпаси. Тази година стана известно и че правителството на ГЕРБ е унаследило договори за внос на стари боеприпаси от чужбина, но липсва информация къде те се унищожават. Въобще, много са въпросите без отговор около иначе много доходоносен бизнес. Дори питанка има и за самото име на полицейската акция. Защо "Безхаберниците"? Нима хората, които се занимават с този опасен за здравето на хората и околната среда бизнес, не са свързани с държавата?

Още новини