Начало Новини Актуално Устройствата на Apple - iPhone, iPod и i Pad няма да поддържат технологията Adobe Flash

Устройствата на Apple - iPhone, iPod и i Pad няма да поддържат технологията Adobe Flash

Актуално

В открито писмо шефът на Apple Стив Джобс обясни защо популярните устройства на компанията - iPhone, iPod и i Pad няма да поддържат технологията Adobe Flash. По неговите думи Flash е напълно контролирана от Adobe и се явява закрита технология, въпреки че компанията не признава това.

Всички стандарти, свързани с интернет, трябва да бъдат отворени за външни разработчици, смята Стив Джобс. Ето защо Apple е предпочела HTML5 вместо Flash. Джобс за пореден път припомня, че именно Flash е основна причина за проблем в работата на Mac компютрите, пише TechNews.bg.
Apple работи с Adobe по отстраняване на проблема, но вече в продължение на няколко години флаш технологията оказва негативно влияние на надеждността и сигурността на Mac машините, посочва Джобс.

Освен това Flash не поддържа функция мултитъч. Джобс не е съгласен също с довода, че щом Flash е толкова разпространена технология, iPhone OS трябва да я поддържа. Клиентите на Apple могат без проблем да ползват YouTube, отбелязва той.

Съвременните мобилни устройства трябва да поддържат отворени уеб стандарти и сензорни технологии, както и да консумират малко енергия. Flash технологията не отговаря на нито едно от тези изисквания, заключава Джобс и съветва Adobe да се насочи към HTML5.
Критиките му предизвикаха мигновена реакция от засегнатата компания.
Няколко часа след откритото му писмо шефът на Adobe нарече пред "Уолстрийт Джърнъл" аргументите на Джобс "лъжливи и смешни".
Атаката на Apple е необичайна, казва Шантану Нарайен.
По неговите думи обвиненията, че технологията Flash намалява времето за автономна работа на устройствата, могат да се нарекат "съзнателно лъжливи".

Всички технически проблеми, на които се позовава Стив Джобс, се явяват обикновена "димна завеса", казва изпълнителният директор на Adobe.
В края на краищата Apple трябва да направи нещо със своята операционна система, контрира Нарайен по повод обвинението на Джобс, че Flash е основна причина за срив в компютрите Mac.
Като смешни са определени и думите на Стив Джобс, че Flash е закрита технология. "Това е смешно! Flash е открита спецификация", категоричен е Шантану Нарайен. В заключение Нарайен посочва, че двете компании имат различни виждания за света - за Adobe той е многоплатформен и именно това виждане ще победи.

Още новини