Начало Новини Актуално Установени са 14 нови случая на шап при животни

Установени са 14 нови случая на шап при животни

Актуално
Нови случаи на шап

Установени са положителни резултати за шап при кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в с. Граматиково. Наличието на антитела е установено при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

До момента са изследвани около 1 100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези 14 са положителни.
Селото се намира в община Малко Търново и попада в 10-километровата предпазна зона около първите две огнища на шап. За да се спре разпространението на заболяването, съгласно утвърдения от Европейския съюз план, се налага да бъдат умъртвени 149-те възприемчиви към шап животни в селото – 1 крава, 38 овце и 110 кози. Движението на животни в с. Граматиково е напълно забранено, ограничено е и движението на хора в района.
Комисия към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще направи опис на умъртвените животни, на базата на който ще бъдат определени обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците им. Компенсациите на собствениците в с. Кости бяха изплатени в края на миналата седмица. Още 106 522,90 лв. ще бъдат изплатени през тази седмица на собствениците на умъртвени животни в с. Резово.

Още новини