Начало Новини Актуално Успехът на Монтажинженеринг АД се дължи на новите инвеститори и външни пазари

Успехът на Монтажинженеринг АД се дължи на новите инвеститори и външни пазари

Актуално

Монтажинженеринг АДИзграждаме най-голямото предприятие за производство на растителни масла в България - в Плевенска област. Монтажинженеринг извършва всички строително-монтажни дейности по технологията и електрообзавеждането. В Старозагорска област изпълняваме други проекта - разширение на производствените мощности на Панхим ООД и предприятието за производство на парафин и свещи Евриком, казва Павел Стоянов, изпълнителен директор на Мантажинженеринг АД.

- Г-н Стоянов, Монтажинженеринг е сред успешните фирми на българския пазар. Кое Ви помага да се справяте в нелеките условия?

- Монтажинженеринг АД е предприятие с дългогодишна история и традиции. Това ни помага, но не е достатъчно условие да бъдем успешна фирма. Въпреки че сме познати на пазара, дружеството полага непрестанно усилия да утвърди позициите си. Да създаде контакти с нови инвеститори, да излезе на външния пазар. Това е пътят към успеха. Спокойствието, което имахме през периода 2006 - 2009 година, ни даваше самочувствието да избираме обектите, които да изпълняваме, а днес се стремим да откликнем на всяка молба на наш клиент и да изпълним необходимите му строително-монтажни работи, независимо от техния обем.

-  Новите ви проекти?

- Към настоящия момент Монтажинженеринг АД изпълнява едни от най-отговорните промишлени проекти. На първо място е новото оловно производство, в което инвестира КЦМ АД, където Монтажинженеринг АД е главен изпълнител на монтажните работи.

Стойността на проекта, с предстоящите допълнителни дейности, че очаква да надхвърли 2 млн. евор. Друг значим обект, който изпълняваме в момента, е най-голямото предприятие за производство на растителни масла в България, изграждащо се в област Плевен. Дружеството ни изпълнява всички строително-монтажни дейности по технологията и електрообзавеждането. В Старозагорска област изпълняваме други два проекта - разширение на производствените мощности на Панхим ООД и предприятието за производство на парафин и свещи Евриком. Продължаваме активно и изпълнението на разнообразни поръчки в пивоварните на Каменица в Хасково и Пловдив.

- Анализатори прогнозират трудна година. С каква нагласа сте във вашата фирма, има ли светлина в тунела за бизнеса, който развивате?

- Очакванията наистина са за тежка година. Дали 2013-а ще бъде по-тежка от 2012-а или не, бъдещето ще покаже. Радостното за нас е, че започваме годината с подписани договори, които ни дават известна сигурност и ни гарантират един среднозадоволителен обем за 2013 г.

Установили сме контакти и сме в напреднала фаза на преговори с главните изпълнители на други два стратегически промишлени проекта в страната, така че и в тази посока се вижда светлина. Имаме рамково споразумение с чуждестранна компания в областта на прахоулавянето за производство и износ на стоманени конструкции и елементи. Планираме за закупим и монтираме линия за обработка на повърхностите на металите и последващо нанасяне на антикорозионна защита. Очаква се това да даде резултати в първия килограм произведена продукция.

- Продължавате да залагате на рентабилността. Къде намирате възможности за повишаването ѝ?

- Днес е трудно едно дружество да реализира големи печалби, благодарение на големи обеми, особено в областта на строителството. Нашата основна цел е да извлечем максимални резултати от обемите, които ни позволява да реализираме настоящата ситуация. Това се постига основно чрез планиране и контрол на разходите по обекти, повишаване на производителността на персонала, ефективно използване и уплътняване на наличните машини и съоръжения, минимизиране на несъбираемите и трудно събираемите вземания.

- Споделете опита си по проблема междуфирмена задлъжнялост?

- През 2010 г. изпаднахме в неприятната ситуация на забавени плащания от страна на наши клиенти, респективно и забавяне на погасяване на задълженията от наша страна към доставчици. Част от вземанията вече са несъбираеми и това ни мотивира да полагаме все повече и повече усилия в тази посока. Факт е, че са налице много трудно събираеми вземания и към днешна дата. Но те са от периода преди 2011 г., когато променихме подхода си. От 2011 г. взехме решението да се защитим максимално от некоректни и нелоялни клиенти. Започнахме работа с компании в сферата на застраховки Търговски риск. Благодарение и на предварителното проучване на всички бъдещи клиенти, което извършваме вътрешно-фирмено, можем да се похвалим, че приключихме 2011 -а и 2012 г. без просрочени вземания от клиенти.

- Целите пред дружеството за настоящата година?

- Основната ни задача е да осигурим работа през 2013 г. за всички работници и служители, да ги съхраним и да продължим развитието им. Персоналът, с който разполагаме, е гръбнакът на дружеството и всичко постигнато до момента е благодарение на него и на правилното управление.

В инвестиционен план тази година следва да реализираме инвестиция по ОП Конкурентоспособност. Тя трябва да ни даде конкурентно предимство и да ни позволи допълнително да оптимизираме цените си. Важното за нас е да планираме ресурсите си правилно и да се утвърдим като едно успешно дружество.

Павел Стоянов е роден през 1958 г., завършил е Техническия университет в Русе. Започва професионалната си кариера в бившето Промишлено-монтажно управление, днес - Монтажинженеринг АД, като технически ръководител. По-късно е главен инженер, зам.-директор и изп. директор, на който пост е и в момента. След 2003 г., когато фирмата се превръща изцяло в частно акционерно дружество и делът на държавата е изкупен, Павел Стоянов е един от двамата главни акционери с близо 45% от акциите и член на Съвета на директорите.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини