Начало Новини Актуално Урокът на Индия: Образование, образование и още повече образование

Урокът на Индия: Образование, образование и още повече образование

Актуално

Старозагорката Диляна Начева беше избрана за участие в тазгодишната програма за жените в предприемачеството - Women entrepreneurship and start-ups improvement through innovation /ITEC/. Тя бе единственият представител от България и цяла Европа по време на 2-седмичното обучение в два от най-престижните университети на Индия.

Диляна е майка, млад предприемач, активен общественик и двигател на не една и две каузи. Най-вече такива, свързани с достъпа на всяко дете до психологическа подкрепа и до възможността за развитие на социално-емоционални умения. 

Тя е на 36 години. Възпитаник е на Природоматематическата гимназия в Стара Загора. Има бакалавърска и магистърска степени от Икономическия университет във Варна. Вече 10 години е успешен предприемач със собствена марка в сферата на търговията и модата. Развива търговска дейност с български и чуждестранни партньори.

И тази година Министерството на външните работи на Индия покани 10 жени - лидери и предприемачи от цял свят. Целта на програмата е да предизвика значими социални промени и да докаже успешния опит на Индия. Поканата към жените от цял свят и най-вече включването на България в тазгодишната програма са знак, че Индия гледа към разширяване на партньорството между жените-предприемачи от различни страни, както и към включването на все повече жени като лидери и предприемачи в икономиката. 

Жените са ключови за промените в обществото. Те са чувствителни, искрени и предпочитат сътрудничеството пред конкуренцията. Овластяването на жените чрез стартиращи фирми е революционно за много икономики. 

Посланието на Индия: Ако обучавате жени на предприемачество, ще обучавате цяло поколение

Индия е най-бързо растящата голяма икономика в света и Диляна вярва, че страната може да бъде глобален модел за подражание: Индия е една стабилна, приобщаваща и истински демократична държава. Това вече е страната с най-многобройното население в света, но е и една от най-бързо развиващите се големи икономики. Факт е, че Индия има реален шанс да стане третата по големина икономика в света и тепърва предстои да стъпи на пазара в ЕС. България може да бъде входна врата към единния европейски пазар заради икономическите и географските си предимства и добрия си бизнес климат.

За България би било много полезно търсенето на допълнителни възможности за разширяване на сътрудничеството в сферата на бизнеса и културата - подчертава Диляна.

Друго, което впечатлило българката, е, че икономическото развитие на Индия е тясно свързано с качественото образование. И най-вече - безрезервната подкрепа на правителството за това: на всички нива, за всички възрасти и без оглед на социалния статус! Държавата инвестира в образование, което е  мощен стимул за развитието на страната и бизнеса. 

Диляна е успяла да се запознае отблизо с най-елитните университети в Индия, откъдето излизат най-добрите предприемачи в страната. Впечатлена е от култа към образованието в азиатската държава!  И вярва, че Индия е могъщ образователен център, способен да се конкурира и със САЩ, и с Китай. 

Безценни са опитът и съветите, които получихме от най-уважаваните професори и техни бивши студенти - вече преуспели предприемачи. Впечатли ме това, че те търсят най-умните деца, за  да ги  обучават в тези университети. Независимо какви са произходът и финансовите им възможности. Индия държи на своите кадри и прави всичко възможно да ги задържи в страната си. Докато в България ние буквално ги подаряваме на други държави. Няма национална политика, която да ги задържи в България и да ги накара да се развиват тук, въодушевено подчертава младата жена.

Всичко това дава надежда на Диляна да вярва, че и България може да се промени и да бъде също бързо развиваща се икономика, както Индия успешно го прави и постига. 

Затова старозагорката е превърнала българското образование и равните възможности за развитието на всяко дете тук в своя кауза. Тя вярва, че общите усилия, посветени на децата и образованието, са пътят за изграждането на силна и просперираща държава

Искрено се надявам, че ще реализирам контактите си от това пътуване по най-добрия начин. Индийците имат интерес към България, а ние трябва да се възползваме от това, завършва Диляна Начева. 

Още новини