Начало Новини Актуално Юристът Димитър Рачев е избран за Почетен гражданин на Стара Загора

Юристът Димитър Рачев е избран за Почетен гражданин на Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора избра в навечерието на 5 октомври за Почетен гражданин Димитър Рачев. Той бе номиниран от Съюза на съдиите в България и избран с гласовете на 34 общински съветници. Останалите номинирани проф. Иван Божков и Христо Маринов не успяха да съберат квалифицирано мнозинство, съобщиха от пресцентъра на общината.

Предложението за Димитър Рачев бе направено във връзка със стогодишния юбилей на господин Рачев - юрист, съдия, арбитър и културен деец със съществен принос в обществения живот на града.
Богатата му обща култура и многостранното развитата му личност му откриват възможност са се реализира и в области извън правото. Благодарение на това през 1948 г. той е назначен за завеждащ музикалния отдел редактор в Радио Стара Загора. Основава самодеен смесен хор и малък камерен оркестър при радиото.
В работата си като юрист, г-н Рачев оставя трайни спомени в поколения практикуващи правници в гр. Стара Загора, като пример за трудолюбие и професионализъм. Същевременно той има траен принос и към развитието на културния живот в гр. Стара Загора. От ранна възраст получава уроци по музика - цигулка, пиано, хармония и композиция. През трийсетте години на миналия век, свири на виола в Старозагорския филхармоничен оркестър и оркестъра на Старозагорската самодейна опера, по-късно превърнала се в първия професионален извънстоличен оперен театър.
Паралелно с музикалния, г-н Рачев развива и литературния си талант - публикува стихове, разкази, критични студи на културна тематика в различни периодичния издания сред които вестниците „Село", „Светлоструй", „Музикален живот", „Земя", „Литературен подем", „Септември", „Отечествен фронт", „Народна младеж", алм. „Хоризонт".
Венец на литературното му творчество са романите с историческа тематика „Побратими", изд. Народна младеж, 1960 г., „Светлина от север" изд. Народна младеж 1968, както и повестите „Среднощна литургия" - изд. Отечество 1980 г. и „Песен в дефилето" изд. БЗНС 1984 г.
Богатата литературна деятелност на г-н Рачев е оценена по достойнство през 1985 г., когато той е награден с орден „Кирил и Методий" І-ва степен.

Още новини